Избор делегата

Ведрана Кулага
Избор делегата

Уз сву добру вољу и уложене напоре, посланици Народне скупштине РС јуче су морали да одустану од тачке дневног реда која се односила на избор делегата за Вијеће народа РС и Дом народа Парламентарне скупштине РС.

Иако је у протеклом периоду све упућивало на то да ће се власт на нивоу Републике Српске веома брзо формирати и да неће бити проблема, десило се супротно.

Одгађање избора делегата значи да ће каснити конституисање Вијећа народа РС, као и избор Владе РС што значи да ће каснити економска политика, буџет и остале активности. Срећом, застој не би требало да дуго траје и РС би требало да настави са формирањем власти.

Ипак, невјероватан је потез који је повукла странка ХСС-НХИ. Без, чини се, икаквог разлога и мимо свих законских рокова за подношење жалби, представници странке су упутили приговор Централној изборној комисији (ЦИК) БиХ на већ овјерене кандидатске листе за избор делегата у поменутим институцијама.

ЦИК је одбацила приговор као недопуштен, али то је мање битно. Важна је чињеница да странка може даље да се жали Aпелационом одјељењу Суда БиХ и да тиме обустави цијели процес око именовања делегата.

Жалба ће, то је сигурно, бити одбијена, али захваљујући томе, НСРС није могла да изабере делегате како је планирано.

Поставља се питање који је главни разлог због којег се ХСС-НХИ одлучио да послије свих рокова поднесе жалбу. Исто тако, да ли је ЦИК донијела праву одлуку узевши у разматрање приједлог који им је доставила странка што је касније резултирало жалбеним поступком.

Било како било, једно је јасно. Формирање власти ипак ће каснити и у Српској, па макар и мало.

Избор делегата за ове надлежности обавиће се на сједници Народне скупштине РС која је заказана за 7. децембар. До тада би требало да се заврше "накнадни" жалбени рокови појединих политичких субјеката на већ "готову" ствар.

Приговор ХСС-НХИ изненадио је све, а никоме у РС није донио ништа добро. Ипак, није далеко ни тај 7. децембар.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана