Избјеглице и мигранти

Ведрана Кулага Симић

Нови сазив власти у Републици Српској одлучио је да Министарство за избјеглице и расељена лица пошаље у историју, а да његове старе задатке и обавезе, уз одређен број и нових, повјери новоформираном Републичком секретаријату за расељена лица и миграције.

Списак обавеза и задатака је поприлично дуг посебно ако се узме у обзир да је још доста породица нема стални кров над главом, које још преживљавају у крајње нељудским условима у разним центрима, али да у свему томе ово поднебље муку мучи са мигрантском кризом.

Регионални програм стамбеног збрињавања избјеглих и расељених лица је званично добио зелено свјетло на донаторској конференцији прије више од шест година, а бројна обећања и очекивања, која су првобитно дата, нису се у предвиђеним роковима.

Ствари су се, ипак, и на срећу бројних породица почеле одвијати мало брже. Одређен број кућа и станова је саграђен, дио њих је на добром путу да такав епилог добије, али све то треба привести као и неколико других важних пројеката са истим циљем – да што више особа коначно добије стални кров над главом након превише година.

То мора да буде императив за све оне који добију неку од позиција у том ресору, почевши од директора па надаље, али охрабрујућа чињеница је да и прве изјаве и реакције управо од најодговорнијих иду у том правцу.

Друга ствар је мигрантска криза која је посљедњих мјесеци изазвала бројне проблеме у БиХ и задала доста главобоље надлежнима, посебно на нивоу БиХ који су изузетно неспремно дочекали мигрантски талас на који се дуго упозоравало да креће према овој земљи.

Ситуација је у неколико наврата била на ивици, доста немилих догађаја је евидентирано, а штету су, нажалост, ни криви ни дужни претрпјели многи, међу којима је највише обичних грађана који само желе миран живот и рад у својим срединама.

Мигранти и даље пристижу и готово да нема дана без информација да је ту и ту пронађено толико илегалних миграната, а такви билтени ће се, по свему судећи, наставити и у наредном периоду, ма колико се чинило да је ситуација стављена под контролу.

Све то, уз рјешавање проблема расељених лица, мораће да надгледа и држи под контролом нови Републички секретаријат који, као и свака друга јавна установа и институција, мора да испуни очекивања јер само тако можемо да рачунамо и вјерујемо да они за чији рад издвајамо новац и раде оно што им је у опису посла.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана