Из круга у круг

Ведрана Кулага Симић

БиХ је све ближе дану када би, по закону и традицији, надлежни требало да распишу изборе и тиме направе први корак да би бирачи у Српској и ФБиХ с јесени могли да испуне грађанску дужност. Међутим, све се чини да ће пут до тога бити доста дужи и трновитији него иначе.

 

Изборни закон БиХ је годинама под лупом многих. И домаћих политичара и дијела невладиног сектора, а посебно посљедњих мјесеци за преговарачким столом је резервисана и столица за оне који говоре у име ЕУ и САД. Листа разлога је подужа и није од јуче, а у врху је потреба да буде стављена тачка на блокаде и проблеме чији узрок махом лежи у чињеници да немају сви народи своје легитимне представнике у институцијама власти.

Ниједан досадашњи покушај договора није уродио плодом. Слично као и са разговорима о другим горућим проблемима који константно повлаче БиХ у још дубљу провалију. Сваки пут до сада, а то је потврђено након посљедњих преговора, политички представници Бошњака и Хрвата у ФБиХ нису дошли до рјешења, а након завршених рунди преговора традиционално су слали поруке да они други траже превише и да је циљ да доминирају, а не да буде постигнут договор.

И тако изнова из рунде у рунду. Из једног у други круг разговора. И тако у недоглед и све су прилике да ће тешко постићи договор и испоштовати све оно што налажу Устав и закони и што тражи и Европска унија од БиХ на путу ка пуноправном чланству. Овај пут, ипак, озбиљније него икада спекулише се, па чак понекад и отворено пријети, да избора можда неће ни бити, а то би за БиХ, у оваквом стању у каквом се земља налази, могло бити и опасно и погубно. Право сваког бирача је изборни циклус и да гласа за оне за које вјерује да ће на најбољи начин бранити и заступати његове интересе, а дужност свих који учествују у политичком животу јесте да им то и омогуће.

БиХ најмање треба да постане оно што је Мостар био годинама. Град случај дуже од деценије. Сасвим довољна јој је поражавајућа чињеница да у ФБиХ још нису до краја спроведени ни резултати општих избора одржаних 2018. године. И то је доказ хаоса који тренутно влада у том дијелу БиХ, а све је почело још од времена када је затражено отварање изборног пакета да би у дјело спровели пресуду Европског суда за људска права у предмету који је надалеко познат под називом “Сејдић и Финци”, а на чекању је још од 2009, али се све рјеђе помиње у посљедње вријеме.

Ипак, не изненађује чињеница да свако у преговорима тражи више за себе, али БиХ је сложена и компликована земља у којој мора бити успостављен баланс између три конститутивна народа, њихових права те свих осталих народа који још живе под овим дијелом неба. Другачија математика није ни могућа, као ни стално ваљање у политичком блату прегласавања и жеље за доминацијом. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана