Из кризе у кризу

Милијана Латиновић

Мигрантска криза у БиХ се не смирује и по свему судећи неће скоро бити окончана. Потврђују то најновија дешавања у Унско-санском кантону, који је већ годинама жариште мигрантске кризе у овој земљи.

Посљедњи у низу догађаја у којима су главни ликови илегалне избјеглице из Сирије, Авганистана или Пакистана дигли су на ноге и међународне организације, које страхују од велике хуманитарне катастрофе због затварања привременог прихватног центра “Бира” у Бихаћу, најаве затварања “Мирала” у Великој Кладуши и пресељавања свих тих избјеглица у камп Липа надомак Босанског Петровца, који је одавно препун.

Да је пред мигрантима који су на путу ка Европској унији, која их не жели, а који су запели у БиХ неизвјесна зима, свима је јасно.

Међутим, неизвјесношћу и стрепњом обиљежен је и сваки нови дан становника у УСК-у, које већ годинама нико не пита како им је када се мигранти, махом младићи, туку и убијају у њиховим двориштима, проваљују у њихове куће, краду и застрашују народ, којем је више дозлогрдило да ни у миру не може да живи мирно.

О том народу, којем са страхом почиње свако јутро и завршава сваки дан, осим неколицине удружења, рачуна не води нико. На адресу БиХ до сада је стигло скоро 60 милиона евра на име рјешавање мигрантске кризе, али умјесто рјешења БиХ само иде из кризе у кризу. Ко је и за шта потрошио толике милионе није познато, као што већ годинама није познато шта је конкретно у опису посла министра безбједности БиХ, јер ниједан до сада није учини готово ништа да мигрантска криза буде окончана.

Због немара виших нивоа власти, челници УСК-а узели су ствар у своје руке и почели да затварају кампове не би ли на тај начин стали у крај мукама сопственог становништва.

Докле ће мигрантска криза трајати и колико ће још новца бити спискано на разноразна рјешења, нико не зна. Можда је кључ приче у томе да Европа престане давати новац па да коначно они који одлучују у БиХ засучу рукаве и ријеше проблем.

Европа је подизањем жичаних ограда на својим границама преусмјерила мигрантску руту и спасила своју територију, само надлежни у БиХ ни дан-данас немају идеју како да ријеше овај проблем, као што нису имали ни прије двије године.

Затварање “Бире” и “Мирала” могло би бити корак ближе ка затварању Липе и да коначно неко почне озбиљно да размишља о јединој могућој опцији, а то је депортација миграната тамо одакле су и дошли. Све остало није и не може бити опција, јер води у само још већу кризу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана