Из грешке у грешку

Ведрана Кулага Симић

Трошење новца у јавном сектору на свим нивоима власти у БиХ сваке године је под лупом ревизора, чији је задатак да утврде да ли је све било онако како правила налажу или су појединци имали нека само њима позната "правила".

Појединачни ревизорски извјештаји институција БиХ за 2014. годину доступни су јавности на интернет страници Канцеларије за ревизију институција БиХ још од љета, а сада су сумирани и у коначној анализи извјештаја о извршењу.

Тај извјештај могли су написати сада, рецимо и за 2018. годину, јер је мало шта промијењено у односу на оне за 2013, 2012. и раније године. Исте су или сличне замјерке, као и спровођење у дјело онога што им је назначено ранијих година. Мало шта је помјерено са мртве тачке како би надлежни у канцеларијама, агенцијама, министарствима и другим тијелима рационалније трошили новац становника ове земље.

Таква слика не води никако бољој будућности и из године у годину се, нажалост, потврђује теза да институције на нивоу БиХ служе махом за ухљебљења ближих и даљих рођака, а да је транспарентност у трошењу новца на ниским гранама.

На то су, додуше, по ко зна који пут упозорили ревизори који су у својим анализама подвукли да је запошљавање једна од најслабијих карика, ако се у узме у обзир поштивање закона и других правилника и прописа. Барем оних који су сачињени.

Поново је указано на енорман број уговора о дјелу који су потписани са спољним сарадницима за све и свашта па и за послове које би требало да обављају појединци, који се "воде" да раде и за шта уредно добијају плату сваки мјесец. Нема кашњења у исплатама, али ни оправдања за губљење времена у канцеларијама. Част изузецима.

Надлежнима је поново скренута пажња и на јавне набавке те потрошњу новца за употребу службених возила, телефона као и на рачуне које су достављали за иће и пиће у ресторанима и у слободне дане. Наравно, на рачун буџета.

Замјеркама ту није крај, а списак је сваке године дужи или уз мало среће на истом нивоу. Само на том папиру нема мјеста за одговорност, које понајвише недостаје у јавном сектору ове земље.

Све док одговорност не заузме једно од централних мјеста у разним агенцијама, дирекцијама, министарствима, ревизори узалуд троше вријеме, новац и папир анализирајући шта раде, односно не раде надлежни.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана