Из другог угла

Вељко Зељковић

Санкције које су Вашингтон и Брисел увели Русији почеле су узимати данак. Али, не толико у самој Русији. Колатерална штета полако али сигурно постају финансијски системи и економије европских земаља, па и оних на такозваном западном Балкану.

И прије почетка руске војне акције у Украјини било је јасно да се свијет, глобално гледајући, налази пред инфлаторном и финансијском провалијом, а пред коју га је довело прекомјерно пандемијско штампање долара и евра. Био је то својеврсни ћорсокак.   

Према мишљењу појединих економских аналитичара, ситуација око Украјине дошла је као кец на десетку појединим западним политичарима, јер је она, а што је досадашња историја небројено пута показала, сјајан начин да се изађе из економског ћорсокака.

Уосталом, ако се грађани буду и бунили због пада животног стандарда и евентуалног краха економије, па за то ће бити криви Руси, а не западни политичари. Управо је у томе, како су истакли ови аналитичари, и “љепота” ове украјинске кризе, а гледано из угла тих моћника, она погађа неколико циљева истовремено.

Као прво, она скрива економски ћорсокак у ком се свијет налазио и прије ове украјинске безбједносне кризе. Поред тога, војна акција Русије искоришћена је и за даље ширење и одржавање стања страха, а што додатно отвара врата и трасира пут реализацији геостратешких и енергетских циљева Запада, а прије свега САД.

Све ово је вјешто упаковано, те се све више може чути од стране бриселских бирократа како би грађани Европе требало да разумију да њихови “тривијални егзистенцијални проблеми и њихови мали, небитни животи нису ништа спрам опасности по глобални поредак и демократију”. Поручују како су за све криви агресивни Руси, те да је потенцијални рат још опаснији од “ковида” и да ту нема спасоносне вакцине.

У Вашингтону су, пак, мишљења да постоји доктор за ову врсту кризе и зове се НАТО. Послије “нове нормалности” коју је креирала пандемија, “доктор” сада најављује још новију нормалност. Та нова НАТО нормалност подразумијева “мирољубиво” јачање војних потенцијала у источној и југоисточној Европи како би алијанса била спремна за нови рат. Наравно одбрамбени. Као и увијек.

На то тако нешто недавно је упозорила и Тулси Габард, мајор армије САД и бивша конгресменка демократа са Хаваја. Она је навела да кризу у Европи амерички предсједник Џо Бајден може ријешити једним потезом, давањем гаранција Русији да Украјина неће ступити у НАТО. Али, до тога није дошло. Она је то објаснила жељом америчког естаблишмента да скрене пажњу са катастрофално лоше ситуације у овој земљи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана