Истраживања нафте

Марина Чигоја
Истраживања нафте

Све је спремно за дуго очекивани почетак истраживања нафте и гаса у Републици Српској. Прве машине допремљене су у Приједор, који би требало да буде полазиште за истраживање, а идућих дана требало би да буде познат и датум почетка испитивања.

Очекивања становника Српске, прије свега оних на чијем земљишту се машине већ налазе су велика, а тај оптимизам темељи се, прије свега, на истраживањима која су рађена прије 30 година, а у којима се показало да на овим просторима постоје одређене количине сирове нафте.

Према прелиминарним процјенама, обим геолошких резерви на територији Републике Српске износи око 50 милиона тона, а у случају да резултати геолошко-истраживачких радова буду успјешни, експлоатација "црног злата" у Српској могла би да почне већ 2014. године.

Сеизмичка истраживања изводиће се на територији од 210 километара од Новог Града до Добоја, као и на додатних 490 километара на простору Семберије. Циљ ових испитивања је да се издвоје најперспективније локације за будућа детаљна истраживања нафте и гаса.

У 2011. години планиран је почетак трогодишњих геолошких истраживања, за шта ће бити обезбијеђено од 9,2 до 17,6 милиона долара.
О самом значају ових испитивања, посебно ако она покажу да у Српској заиста постоје налазишта нафте, сувишно је и причати. Нове инвестиције, нова запошљавања, нова, знатно боља позиција Српске на пољу енергетике, само су неке од погодности које би добила.

A с обзиром на то да су инвестиције у Српској, као уосталом и у цијелом свијету, посљедњих година драстично пале, овај пројекат још више добија на значају.

Ово ће умногоме допринијети позиционирању Српске као једног од лидера у електроенергетском сектору у региону.

У прилог томе говори и чињеница да ће Република Српска бити прикључена и на гасовод "Јужни ток", чиме ће добити важан ресурс за даљи економски развој.

Хоће ли нафта у Српској бити пронађена и у којим количинама, знаће се у идућем периоду.

Aко се обистине више него перспективне прогнозе и из Српске почне да тече "црно злато", користи би требало да имају ама баш сви, од становника, па до цијеле привреде.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана