Истрага

Жељка Домазет

Колико је БиХ постала земља апсурда најбоље потврђује најновија одлука Тужилаштва БиХ да покрене истрагу против Н.Н. лица због неспровођења одлуке у предмету "Сејдић и Финци". Како тврде у тој институцији, ријеч је о организованом криминалу због чега је међу грађанима БиХ и међународном заједницом изазвана велика забринутост.

Свако ко се тек и овлаш бави политиком и збивањима у БиХ послије саопштавања ове информације помислио је да је ријеч о првоаприлској шали или неком хумористичком гегу у сусрет новогодишњим празницима. Но, очигледно је да је збиља ове земље премашила све шале и досјетке и да би на неком такмичењу за најгротескнији потез године, овај потез Тужилаштва БиХ ван сваке сумње однио прво мјесто.

Са аргументима, већим или мањим, до сада су се политика и политичари оптуживали да врше притисак на Тужилаштво, али сада је овај потез Тужилаштва изгледа најдиректнији доказ како правосуђе врши притисак на политику и покушава да креира политичке односе у овој земљи. Буде ли заиста Тужилаштво досљедно и детаљно спроводило истрагу како би открило ко су кривци у неспровођењу одлуке "Сејдић и Финци" због чега је ова земља остала без значајних међународних средстава, сасвим је сигурно да БиХ неће имати довољно правосудних капацитета да цијела ствар буде истражена до краја.

Како свака оптужница мора имати поред кривичног дјела и особе на које се она односи, сасвим је сигурно да ће се, ако се замисао Тужилаштва спроведе, макар у испитивањима пред тужиоцима са Олегом Чавком на челу наћи сви амбасадори у БиХ, сви међународни званичници који су пројездили овом земљом или пак они по бијелом свијету који су се освртали на овај задатак који се мора испунити, а да не говоримо о домаћим званичницима високопозиционираним и оним који то нису. Своје клупе пред тужиоцима мораће изгледа заузети високи представник ЕУ за спољну политику Кетрин Ештон, комесар за проширење ЕУ Штефан Филе, па и високи представник ЕУ у БиХ Петер Соренсен.

Ако се тужиоци одлуче да затраже притвор за осумњичене особе, сасвим је извјесно да у овој земљи неће бити довољно притвора за све оне који би се ту могли наћи, па се са сигурношћу не може рећи како ће Тужилаштво реализовати ову своју замисао.

Нико озбиљан не спори чињеницу да су лидери и политичке снаге у БиХ безуспјешно покушавали да дођу до договора и да одговорност лежи на онима који нису спремни на компромисе и договоре. Међутим, да је Тужилаштво БиХ превршило сваку мјеру доброг укуса и здраве логике јасно је свакоме ко може здраво да расуђује. Ако ништа друго, макар у БиХ никада неће бити досадно.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана