Истрага у ОС

Жељка Домазет

Припадници Оружаних снага (ОС) БиХ, прецизније Трећег пјешадијског (Република Српска) пука, у складу са законом и другим прописима Министарства одбране учествовали су у обиљежавању Дана Републике.

То би требало да буде једини логичан закључак предстојећих састанака у Министарству и Предсједништву БиХ након што је детаљном анализом, коју је обавио први човјек Оружаних снага Анто Јелеч, утврђено да нема одговорних у цијелом процесу ангажовања војника који су се 9. јануара постројили у Бањалуци.

Да се беспотребно дигла прашина и без разлога критиковани они који су тражили или одобрили учешће војника у прослави 9. јануара, свакоме иоле упућеном јасно је било од самог почетка.

Прије свега, Трећи пук је дио заједничке војске, који је и према закону дужан да његује традицију Војске РС.

Злонамјерни су ишли чак и дотле да су Тужилаштву БиХ поднијели кривичне пријаве против предсједавајућег Предсједништва БиХ Младена Иванића, министарке одбране и њених замјеника, као и других званичника у војсци. То су правдали "очувањем БиХ" иако су у ствари на тај начин покушали да погазе и оно мало достојанства које војска има. Наравно, никоме није пало на памет да преиспита како и зашто се припадници Оружаних снага појављују када се обиљежавају други значајни датуми и посјећују одређена мјеста која су битна за припаднике бошњачког народа.

Српским званичницима и њиховим институцијама није пало на памет да проблематизују постројавања када се обиљежавају празници који се славе у Федерацији или када се посјећује гроб Алије Изетбеговића.

Да зла намјера нема граница доказује и податак да су, осим Тужилаштву БиХ, ове безразложне тужибабе цијели случај пријавиле и генералном секретару НАТО-а, који је одао признање и изразио дивљење припадницима Оружаних снага. Чак су и од њега затражили да реагује.

Било како било, јасно је да одговорних нема и да ће сви они који умјесто напретка ове земље траже раздоре и подјеле, овога пута морати да се помире са овом чињеницом и да инспирацију траже на неком другом мјесту. Војска ће, како ствари стоје, ипак задржати своје достојанство.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана