Историјски дан

Милијана Латиновић

Вакцинација против вируса корона у Републици Српској је почела, а руску вакцину “спутњик В” први су примили хероји у бијелим мантилима који се скоро годину боре за сваки дах заражених.

Почетак имунизације, увјерени су многи, уједно је и почетак краја пошасти која је зауставила цијели свијет.  И док у свијету букти тихи рат за сваку дозу спасоносне вакцине, било да је ријеч о руској, кинеској или америчкој, захваљујући Републичким институцијама и Српска, иако територијално много мања у односу на европске и свјетске велесиле, стала је раме уз раме са свима њима.

Иако дежурни душебрижници који свему нађу ману, кажу да је првих 2.000 доза “спутњика” кап у мору, од нечега се морало почети.

А почело је онако како треба, из највеће здравствене установе у којој је битке на респираторима водило стотине заражених, у чијим се болесничким собама тражио кревет више за заражене, али нико није остао испред болнице.

За сваког пацијента обезбијеђена је потребна њега и помоћ, а љекари и медицинске сестре којима је радни дан трајао много дуже од 24 часа давали су и дају све од себе да свака битка буде крунисана побједом.

Зато и јесу хероји. Зато су први заврнули рукаве и показали свима да је вакцина нада у боље сутра и да само вакцинацијом можемо изборити побједу и вратити се нормалном животу.

Доласком вакцине корона неће нестати и зато и даље сви морамо водити рачуна да будемо одговорни и опрезни, да сутра будемо дио побједе, а не пораза пред невидљивим непријатељем.

Вакцину руску, кинеску или неку другу која буде стигла у Српску, примиће само онај ко то буде желио, јер имунизација је добровољна и бесплатна за све грађане. Али сваки пут када будемо у дилеми да ли заврнути рукав и стати у ред за вакцину, треба да имамо у виду чињеницу да је вакцина највеће достигнуће човјечанства и да се само захваљујући вакцинацији стало у крај заразним болестима које су узимале животе.

Корона је промијенила наше животе, прекинула славља, стала на пут свакој врсти окупљања и затворила нас у наша четири зида.

Али није крај.

Почетком вакцинације против короне пишемо нове странице историје . Ово је тек почетак, први у низу корака који нас дијеле од коначног циља, од побједе. Успјећемо само ако будемо дисциплиновани и ако и даље будемо поштовали прописане мјере.

Не смијемо поклекнути. Тако мало нас дијели од дана када ћемо коначно удахнути пуним плућима.


 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана