Истински пријатељи

Анита Јанковић-Речевић

“Дрво се ослања на дрво, а човјек на човјека”, народна је изрека којом се позива на заједништво, љубав и пријатељство, а баш ових дана и мјесеци, када се цијели свијет бори против “ковида 19”, те три ствари су на тесту.

Вирус корона срушио је митове о солидарности, хуманости и великим пријатељствима, нарочито унутар Европске уније, која је леђа окренула чак и својим чланицама, а земље западног Балкана не вриједи ни спомињати.

За кратко вријеме ова пошаст савременог доба успјела је да разоткрије колико је ЕУ заправо крхка и слаба, а на површину је испливао и себичлук старе даме, иако се често бусала у прса као велики и добри самарићанин.

С друге стране, има много оних који нису остали равнодушни на ситуацију коју је изазвао вирус корона, па су несебично понудили своју помоћ.

Протеклих седмица испоставило се да Република Српска има неколико истинских пријатеља који су јој притекли у помоћ кад је требало.

Прва је своје доброчинство, као и безброј пута до сада, показала Србија, матица српског народа. У катастрофалним поплавама 2014. године, иако је и сама тешко страдала, упутила је помоћ у РС, за изградњу у Сребреници дала је два милиона евра и финансирала до сада бројне пројекте у локалним заједницама у Српској, у склопу којих су обновљени и саграђени вртићи, школе, мостови и слично. Навикнута на солидарност, тако је поступила и сада. Иако има много више заражених “ковидом 19”, Србија је Републици Српској крајем марта послала први контингент помоћи, у којем се налазило пет клиничких и пет транспортних респиратора, 30.000 епидемиолошких маски, 2.000 заштитних одијела, 200 наочара и 50.000 рукавица. У поклон пакетима било је и лијекова, а у другом контингенту стигло је и 10.000 литара раствора за дезинфекцију. Србија је такође одобрила и извоз брашна, уља и квасца како становништво Српске не би остало без тих основних животних намирница. 

Као искрен пријатељ показала се и братска Русија, из које је стигла значајна медицинска опрема, али и тим руских здравствених радника који већ седмицу и по помажу домаћим љекарима у борби са вирусом корона. Руски стручњаци претходних дана обишли су Српску уздуж и попријеко како би дезинфиковали здравствене установе и тако спријечили ширење заразе.

Велико хвала Српска дугује и Мађарској, која је послала значајан контингент медицинске помоћи и тако показала да је велики пријатељ нашег народа. Додатно охрабрује што су мађарски политичари грађанима Српске поручили да у њима могу видјети ослонац и очекивати помоћ у свему у будућности.

Свака помоћ је добродошла, нарочита она искрених пријатеља. Српској треба још донација како би се изборила са посљедицама вируса корона  и искрено се надамо новим пријатељима, којима ће ова мала Република засигурно узвратити љубав.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана