Истина о Сребреници

Сандра Милетић
Истина о Сребреници

Опредјељење Владе Републике Српске је да се путем истраживања и утврђивања истине о догађајима у сребреничкој регији у периоду од 1991. до 1995. године постигне објективно и истинито тумачење догађаја, јача међусобно повјерење у БиХ и региону и елиминишу манипулације о овим догађајима.

Наведено је то, између осталог, у закључцима Владе РС усвојеним на тематској сједници одржаној 19. априла, на које је дан касније оштро реаговала Канцеларија високог представника у БиХ (OHR) оптуживши Владу РС да покушава да порекне геноцид у Сребреници.

У OHR-у тако кажу да "закључци представљају још један нечувен покушај порицања геноцида, који се догодио у Сребреници у јулу 1995. године,  намјерним искривљавањем утврђених историјских и правних чињеница, те представљањем погрешних и лажних информација са намјером да се сакрије истина".

Нејасна је та оптужба OHR-а, ако се узме у обзир то да је Влада РС јасно истакла да нема намјеру (као уосталом и нико у РС) да негира чињенице у вези са почињеним злочинима у Сребреници и то да су многи раније указивали на бројне нелогичности када је ријеч о броју жртава.

Негирање геноцида, уосталом, се не наводи нигдје у закључцима Владе, нити је Влада игдје изнијела било какву информацију о Сребреници за коју се испоставило да је лажна.

A да је истину о тачном броју жртава геноцида у Сребреници и о ономе шта се у тој општини дешавало у јулу 1995. године (не умањујући при томе злочин који је почињен) заиста потребно утврдити показале су и изјаве директора Истраживачко- документациог центра Мирсада Токаче који каже да је његов центар утврдио да се на списку жртава Сребренице из јула 1995. године налазе имена и 500 људи који су живи.

Потврдио је и директор Меморијалног центра у Поточарима Мерсед Смаловић да је у том меморијалном центру осим сребреничких жртава сахрањено и 75 војника Aрмије РБиХ који нису страдали у јулу 1995. године, већ много прије тога.

Дакле, информације о томе да постоје неправилности око броја жртава није изнио у јавност нико из Владе РС, па чак нико од Срба. Влада је само закључила да треба да се утврди истина и ништа више.

A коме и зашто не одговара да се утврди истина, ствар је неке друге приче.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана