Истина о Маркалама

Горан Маунага

Доказивање истине о догађајима на сарајевској пијаци Маркале 1994. и 1995, те у реду за хљеб у улици Васе Мискина 1992. године, исто као и оне о дешавању на Тузланској капији у мају 1995. године, најбитније је са аспекта историје, односно да то за вјечност остане записано као једна непобитна чињеница.

Наравно да је исто толико важно да због тих злочина не буду осуђени невини људи, али на то смо, нажалост, већ навикли када је у питању правосуђе БиХ. Због тога није изненадила чак ни чињеница да је Суд БиХ одбио понављање поступка против генерала Новака Ђукића иако се ту ради о новим доказима у предмету „Тузланска капија“, којима су, ван сваке сумње, свјетски стручњаци утврдили да граната није испаљена са положаја Војске РС, за шта је осуђен Ђукић.    

Сигурно је да ће у жалбеном поступку који ће покренути тим одбране генерала Младића бити докази за Маркале и улицу Васе Мискина до којих ће доћи међународни експертски тим на војном полигону у Никинцима, али остаје само да се надамо да ће Механизам за међународне кривичне судове да их прихвати и размотри, односно да не поступи као Суд БиХ којем нови докази за Тузланску капију не значе ништа.

Поред тог, онима који вјерују у истину, право и правичност остаје да се надају, чак и ако Механизам не прихвати те нове доказе за Маркале, да ће ефекте дати битка која ће, несумњиво, бити покренута у Савјету безбједности УН у вези са радом Хашког трибунала.

До сада хашком и бх. правосуђу ништа није значило то што је

члан судског вијећа у Хашком трибуналу Мелвил Берд у предмету против Радована Караџића нагласио да постоји основана сумња да је граната на Маркале испаљена са положаја под контролом муслимана, а не са српске стране.

Без значаја је било и то што су, прије тога, Јасуши Акаши, Мајкл Роуз, шеф војних посматрача УН Пјер Ејен и начелник штаба УНПРОФОР-а у Сарајеву Андреј Демуренко, који је био и свједок у Хашком трибуналу, говорили да не постоје докази о томе ко је одговоран за напад, те да Војска Српске са својих положаја није могла да испали гранате на Маркале јер би оне прије тога удариле у неку од зграда.

То, наравно, обесхрабрује, али докази о томе ће, чак и ако их Механизам у жалбеном поступку одбаци, остати записани као непобитна историјска чињеница.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана