Истина броја 27

Драгана Орловић

Извлачење посљедњег кола "Лота" Државне лутрије Србије, које посредством "Лутрије РС" играју и хиљаде становника Српске, осим низа усхићења (што је типично за ову наградну игру, коју многи годинама редовно прате и играју), овај пут донијело је и низ сумњи и разочарења.

Сви који су се у уторак увече током директног преноса нашли пред својим телевизорима, док су грчевито заокруживали бројеве, остали су у најмању руку помало збуњени.

Унапријед најављени број који је требало да буде извучен, избезумљена водитељка, те хладнокрвна комисија били су више су него јак разлог за играче који су могли само да помисле да су дио невиђене преваре.

Људски фактор, пад техничког система или нешто треће - знак питања је који се појавио изнад главе милиона људи, који су тада у невјерици посматрали шта се дешава.

Надлежни су одмах кренули у детаљно испитивање да би сазнали због чега је дошло до нерегуларности. Игра, која многима представља разоноду, претворила се у толики скандал да се у њега умијешао и српски премијер Александар Вучић, који је затражио хитну истрагу.

Убрзо је стигла оставка директора Лутрије и "чврсти докази о регуларности", али то није утјешило огроман број грађана који и даље сматра да је ријеч о "чврстој превари".

Као по обичају, одмах су са свих страна кренуле да пљуште оптужбе да је ријеч о типичној превари.

Наравно, све је могуће, што је једна Бањалучанка казала - и  да нас лажу и да се добитници унапријед знају, народ ко народ - нада се добитку и игра. Сада се нада истини и објашњењу шта се у ствари десило.

Надају се да ће они који су плаћени да воде истрагу, ту истрагу детаљно и да спроведу и да објелодане да ли је заиста неко одговоран. Црно на бијело. Као из бубња.

Са друге стране, ако је ријеч о техничкој грешци, да се милионима људи детаљно и аргументовано објасни због чега је та грешка настала. Тужилаштво је показало одлучност да се цијели случај испита, а да сви одговорни буду процесуирани. Управо од тога зависи да ли ће грађани вратити повјерење у Лутрију или ће остати вјечно питање да ли су намјештене игре на срећу.

Мистерија броја 27 ће се открити. Као и многе друге мистерије или преваре. Само треба стрпљења. Као и за наградну игру. У којој побјеђују они најупорнији и најсрећнији, зар не...

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана