Исти ставови Инцка и Силајџића

Горан Маунага
Исти ставови Инцка и Силајџића

У својим говорима у Савјету безбједности УН о ситуацији у БиХ високи представник у БиХ Валентин Инцко и предсједавајући Предсједништва БиХ Харис Силајџић приближили су своје ставове, оптуживши Републику Српску да је крива за већину проблема у БиХ.

Навели су Инцко и Силајџић све и свашта. Високи представник је овог пута у свом извјештају, а затим и говору у СБ УН, оптужио Српску за антидејтонско дјеловање, позивајући на промјену власти у БиХ, поред тога што је ван мандата високог представника да позива на промјену власти.

Силајџић је, наравно, био стандардан као и увијек, додајући оптужбама изнесеним на рачун Српске већ добро препознатљиву дозу лажи и мржње.

Инцко је покушао да оптужи РС за антидејтонско дјеловање и када је ријеч о референдуму. Тако он сам наводи шта ће бити питање и какав ће бити резултат тог наводног референдума, што је невјероватно јер се Народна скупштина РС о томе још није ни одредила. Инцко је пред СБ УН рекао и да је "вођство РС било прво у подривању државних институција".

Силајџић није изненадио скоро ничим. Тражио је, као и увијек, немогуће: укидање ентитетског гласања, "правично рјешавање питања расподјеле државне имовине, што онемогућава етнички принцип", "потпуну примјену Дејтонског споразума умјесто принципа ’пет плус два’".

Овог пута Силајџић је у збирку својих лажи на високом нивоу уврстио и ову коју је изнио да у РС живи осам одсто људи несрпске националности. То, наравно, не може да буде тачно јер, једноставно, у БиХ није било пописа становништва већ двадесет година, па тренутно нико не може да зна колико у РС и ФБиХ, односно у БиХ, има становника.

Силајџић је и у овом говору у СБ УН заступао тезе које представљају антидејтонско дјеловање, за шта је покушао да оптужи друге.

Треба ли напоменути и да је Силајџић у СБ УН отишао и говорио без одлуке Предсједништва БиХ и то умјесто предсједавајућег Савјета министара БиХ Николе Шпирића и да његов говор није био усаглашен? Да ли је то антиуставно дјеловање? Да ли је било битно само да се Српска оптужи што више, без обзира на стварно стање?

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана