Испити за службенике

Ведрана Кулага Симић

Школски дани, када се све сабере и одузме, за многе су били најљепше доба живота и с времена на вријеме сјете се свих оних часова на којима су били, оних које је било потребно правдати, али и оних када се одговарало за вишу или пролазну оцјену.

Контролни и писмени радови избјегавали су се по потреби, а да то није много (најчешће и нимало) умањило коначну оцјену, за коју се на крају увијек бори на посебан начин.

Ову праксу изгледа да су са чистом петицом прошли многи они који данас сједе у угодним канцеларијама у разним агенцијама, дирекцијама, управама, канцеларијама и осталим институцијама на нивоу БиХ и много не маре за незнање и неквалификованост. И то своју, што је најгоре.

Ревизија учинка је показала какво је стање у овој области на нивоу БиХ. Потврђена су опажања да се милиони марака троше за едукацију службеника, те на реформу јавне управе, а да, на крају, све то заврши по оној доброј старој изреци "тресла се гора, родио се миш".

Покушај успјешне ревизије јавне управе у БиХ само је један у низу многих којима се покушала поправити ситуација у земљи и која је требало да подигне резултате рада и да одвоји и на стуб срама стави оне који не задовољавају потребе радног мјеста на коме се налазе и на које су, на ко зна који начин, дошли.

Извјештај Канцеларије за ревизију институција на нивоу БиХ је показао да на заједничком нивоу, и поред протраћених милиона, нема оправдања у коначној анализи, нити опипљивих резултата у смислу побољшања рада управе, чиме би се, донекле, оправдали износи на њиховим мјесечним банковних рачунима.

На свјетлост дана је изнесена лијеност појединих надлежних да узму збирне извјештаје о оцјењивању државних службеника и да их уврсте на дневни ред. Барем од оних који су били добри па доставили "свједочанства" својих заштитника.

Посебно забрињава то што службеници, као и веома добар дио руководећих, заобилази оцјењивање и одмаже свима у БиХ који плаћају њихово незнање изнадпросјечним износима, по чему је ова земља надалеко позната. И изван граница региона.

Добар дио државних службеника на нивоу БиХ је одлучио да продужи најљепше доба живота и да настави са избјегавањем неких пропитивања, само уз већи џепарац за ужину. Ту се, и на то мора ставити тачка јер је дошло крајње вријеме да се направи опсежна анализа рада свих на нивоу БиХ и да се одвоји "жито од кукоља".

Неки ће, очигледно, морати да се врате у школске клупе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана