Испит хуманости

 Милијана Латиновић
Испит хуманости

Бројне дјевојчице и дјечаци у Републици Српској, чим закораче на позорницу живота, започну и неке велике, често веома тешке битке. Њихова малена плећа нису довољно јака да сама изнесу сав терет, али уз огромну љубав родитеља, знање и помоћ љекара и свег медицинског особља добијају и најтеже битке.

За те мале, тек рођене борце, који пожуре да свијет угледају раније или се роде са одређеним здравственим проблемима, савремени инкубатор значи ни мање ни више него живот.

Од те чудесне кутијице у којој проводе одређено вријеме зависи све.

Зато је пред свима нама 13. годину заредом најљепша акција коју Српска има, “С љубављу храбрим срцима”.

Јединствена је то прилика да покажемо оно најбоље, да дамо своје мало како би свако породилиште у Републици добило савремен транспортни инкубатор, јер мали борци често морају на путовање чим се роде, а оно мора бити безбједно и морају имати све што им је неопходно.

Ово је савршена прилика да се оканемо којекаквих подјела на црвене, плаве и жуте, власт и опозицију, побједнике и губитнике... ове и оне...

Ово је прилика да се такмичимо ко ће помоћи више, али онако искрено и с љубављу.

Прилика је ово да и они који су у свијет похрлили за бијелим хљебом тај износ уплате за малене борце, да надлежни милионске износе намијењене за куповину службених возила, разна путовања и репрезентације преполове, па да дају за најмлађе.

Ово је још један испит хуманости на којем ће се видјети колико смо заиста патриоте и колико нам је заиста стало до тога колико ће наша Република бројати становника на идућем попису.

Причати о наталитету, све док се у некој малој болници боре како да новорођенче транспортују до Бањалуке, сулудо је, јер да бисмо имали потомство, здраво и јако, морамо се побринути да му обезбиједимо све.

Само причати и писати жалопојке о томе како нас је из године у годину све мање, узалуд је.

Потребне су нам конкретне ствари, дјела која ће надживјети и нас саме.

Улагање у боље сутра свих будућих генерација сигурно није трошак и није скупо, то је најважнија инвестиција која је давно требало да буде реализована.

Зато треба сви да знају да најважнији испит у Српској није био онај 2. октобра, најважнији испит у овој години полажемо 26. децембра!

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана