Испит хуманости

Милијана Латиновић

Армија хуманитараца широм Републике Српске безброј пута до сада племенитошћу и добротом помјерила је границе хуманости и срушила све баријере на путу до циља.

Десет година заредом хуманост грађана, која је посебно долазила до изражаја на традиционалној донаторској вечери “С љубављу храбрим срцима”, била је круна свега што је урађено током године, оно што се памти.

Срца широм Републике куцала су као једно и за најмлађе изборила оно што је било најпотребније. Како и не би, када се у ту племениту мисију, предвођену највишим институцијама Српске, сваке године укључе хиљаде оних који хуманошћу добијају сваку битку за осмијехе дјевојчица и дјечака и њихово срећније дјетињство.

Годину коју испраћамо обиљежила је пандемија вируса корона којој се не назире крај. У борби за сваки дах, за живот, новогодишње жеље пале су у други план. Упркос свим потешкоћама које се нижу из дана у дан, хуманост није устукнула пред короном.

Иако су околности другачије и борба са пандемијом црпи и посљедњи атом снаге из сваког појединца, од оног најбољег и највреднијег, племенитости и доброте, нисмо дигли руке. И нећемо. И ове године хладна децембарска ноћ, обиљежена бројем 27 у календару, мирисаће на добра дјела, она најбоља, јер пред свима нама је још један испит хуманости.

И овога пута треба да будемо уједињени у доброти и солидарности, какви смо били протеклу деценију, како би они најмлађи који на свијет дођу прије времена имали шансу да од “мрвица” израсту у дјевојчице и дјечаке, будуће љекаре, правнике, економисте или новинаре.

Ово је још једна прилика да се сјетимо да смо људи у добру и у злу и да дамо своје мало зарад остварења великог циља, да Република Српска добије прву банку хуманог млијека. За малишане рођене прије времена оно значи не само храну већ и лијек, оно је њихова шанса за живот.

На нама је да још једном покажемо да доброта помјера планине и да не постоји немогуће ако смо сложни. С љубављу, пуним срцима, треба да корачамо сваки дан јер и даље је много оних који наде полажу у све нас и вјерују да боље сутра долази.

Због свега што је урађено за протеклих десет година хуманитарна акција “С љубављу храбрим срцима” оправдала је своје постојање и нераскидивим везама повезала грађане из свих крајева Српске. Сви они који су протеклих година својим учешћем помогли реализацију племенитих идеја дали су нам задатак да не дозволимо да се та нит покида и да усијамо линије хуманитарног броја 1411  како би мала храбра срца добила прилику за безбрижно дјетињство.


 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана