Исламска заједница

Свјетлана Шурлан

Зукорлић, свјестан да свој "углед" бизнисмена жељног моћи и пара не може поправити у Србији, окренуће се БиХ, не би ли тако уз друга Церића напредовао у било ком смислу

Одређена комешања у Исламској заједници у Србији, али и у БиХ очигледно се дешавају, а то потврђују и све гласније приче да се, како вјерски, тако и политички врх Србије, Турске и БиХ ангажовао на помирењу двије супротстављене стране у ИЗ Србије.

Наиме, свјесни да је боље да се уједине него да се препуцавају, вјерски поглавари исламске заједнице покушавају тако да нађу најбољу позицију, сваки за себе.

Након што је главни муфтија Исламске заједнице у Србији Муамер Зукорлић изгубио политичке изборе у Србији, а бивши реис ИЗ БиХ Мустафа Церић отишао са њеног челног мјеста, ствари у муслиманском корпусу су се промијениле.

Тако се Церићево и Зукорлићево пајдаштво и бављење свим и свачим, а најмање вјером, завршило сломом ова два "поглавара", а посљедња сламка за коју су покушали да се ухвате је Свјетски бошњачки конгрес.

Међутим, ова институција престала је да се спомиње и прије него што су формирани органи унутар ње, а народ, а и вјерници, свјесни да је то политичка организација чије дјеловање треба да буде с циљем стицања приватне користи, окренули су леђа и Церићу и Зукорлићу.

Свјесни да не могу више ништа да постигну, према изворима из ИЗ, ангажовали су се у мирењу представника ИЗ у Србији не би ли стекли бар мало наклоности разједињеног муслиманског народа.

Зукорлић, свјестан да свој "углед" бизнисмена жељног моћи и пара не може поправити у Србији, окренуће се БиХ, не би ли тако уз друга Церића напредовао у било ком смислу.

С друге стране, Церић, и сам свјестан да му није остало баш много послије силаска са трона у ИЗ БиХ, покушава да поене добије лобирајући да се реис у Србији укине, а сједиште поглавара муслимана на Балкану смјести у Сарајево.

И један и други врте се у круг, јер је до њихових циљева мало коме стало. Доказује то и неоглашавање новог реиса ИЗ у БиХ Хусеина Кавазовића, који се самим тим очигледно ограђује од Церића и Зукорлића.

С друге стране, прича да је и политички врх ангажован на истом циљу не пије много воде, јер поред свих могућих проблема Турске са ЕУ, Србије са ЕУ и Косовом, БиХ са самом собом, сигурно је мало коме приоритет мирење муслимана у Србији.

 


 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана