Исламистички портали

Горан Маунага

Исламистички милитантни портали годинама загађују и трују информативни свјетски и простор БиХ, али за разлику од већине земаља које с тим злом знају да се носе, у БиХ је то изгледало немогуће.

Годинама најрадикалнији портали попут "Вијести умета" и "Пута вјерника" неометано позивају на џихад, приказују и славе терористичке нападе, одсијецање глава "кјафирима", пуштају снимке дјеце-ратника који убијају заробљенике, пилота које послије заробљавања претварају у живе буктиње. Укратко, "промовишу" разне начине ликвидација који могу да настану само у главама испуњеним слијепом мржњом.

Кап која је прелила чашу било је, међутим, слављеничко писање о томе како и зашто су припадници Исламске државе убили хрватског држављанина Томислава Салопека.

Зато су хрватски безбједњаци исправно закључили да је корисније угасити, искључити емитовање таквих "информација", него их прикупљати.

Да су границе одавно пређене, јасно је свима који протеклих дана прате борбу безбједносне екипе за сајбер-криминал са исламистичким информатичким стручњацима око рушења и успостављања интернет портала и налога на друштвеним мрежама.

За сада се из тог "рата" може закључити да исламистички софтвераши нису ни близу потковани знањем потребним за оно чиме се годинама баве.  Јер тешко да издрже и дан а да садржаји које емитују не буду блокирани.

Али у самој БиХ постоје снаге које су чак опасније од оних који уређују портале Исламске државе и Фронта "Ал-Нусра" чији су оснивачи и власници углавном ван БиХ иако потичу из ње.

То су најрадикалнији ратни исламисти, искусни припадници одреда "Ел муџахедин" који преко својих портала и медија шире мржњу разорну по БиХ.

У свом безумном злу спремни су да Републику Српску, након флоскуле о геноцидној творевини, чак прогласе главним упориштем Исламске државе у циљу њеног, ако икако може, укидања. Е, они би требало да буду сљедећа обавезна мета безбједњака, закона и правосуђа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана