Исламисти

Горан Маунага

Колико год акција спроводиле полицијске агенције, исламске радикале то не зауставља у њиховим започетим активностима на врбовању и слању бораца на сиријско ратиште и финансирање тероризма.

Они у неколико формираних кампова џихадисте војно обучавају, уче их коришћењу наоружања и минско-експлозивних средстава. Анимирају потенцијалне симпатизере и чланове, селектују борце по количини агресивности, финансирају разне врсте пројеката.

Вјерско подучавање у сврху џихада у БиХ више није никаква тајна. Оно се редовно може чути у сарајевској џамији краља Фахда, а евидентирана су и специјална окупљања у одређеним џамијама и на тешко доступним локалитетима.

За сваку је похвалу то што припадници безбједносних служби прате активности радикално-исламистичких група и појединаца и што за неколико битних локација постоје релевантне информације о плановима, обукама и вјерским припремама.

Захваљујући њима зна се да су, поред до сада познатих организација за слање бораца у Сирију, међу најактивнијима и фондација "Босфин" из Сарајева, удружење Енсарије и фирма "Almy" из Зенице, џемат "Штихтинг хиџра" из Холандије те Хуманитарно, културно и исламско вјерско удружење "Нур" из Линца у Аустрији. Нема сумње у то да ће многе ствари захваљујући томе бити спријечене.

Веома важно је и то што се знају сви подаци за око стотину евидентираних лица за које није могуће утврдити гдје у овом тренутку бораве и што је надзор над њиховим породичним кућама и пријављеним адресама појачан. Постоје и детаљни подаци о 150 оних који се налазе на сиријском ратишту, а посао ће бити потпун онда кад се буду знали сви подаци и о још око 200 оних који су тамо.

Треба вјеровати да ће безбједносне агенције ускоро имати и податке о свим џихадистима који су своје ране задобијене на сиријском ратишту тајно видали у болницама у ФБиХ. Иако се ради о припадницима "Ал-Нусре" односно "Ал-Каиде", који спадају у "лојалне" терористе за разлику од чланова Исламске државе који су "нелојални", добро је знати да бар неко од надлежних има податке о њима.

Јер, можда ће доћи вријеме да се, како би и требало, једнако поступа и према једнима и другима.

Сходно томе, тада би били ухапшени и високопозиционирани "ал-каидовци" Имад ал Мисри, Ајман Авад, Незим Халиловић Мудерис, Џевад Голош.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана