Ислам у обданишту

Крстина Ћирковић

Да је Сребреница мјесто у којем се више од деценије крше закони Републике Српске и у континуитету примјењују различити облици дискриминације према Србима, потврђује и најновији случај у овдашњем вртићу гдје је малишанима недавно "сервирана" васпитачица са хиџабом коју носе неке жене исламске вјероисповијести.

И не само то. Ту жену је неко "довео за руку" игноришући при томе двије важне чињенице: да је законом регулисан начин запошљавања у јавним установама и предузећима, те да свако радно мјесто захтијева одговарајућу стручну спрему.

То очигледно није испоштовано јер су родитељи српске дјеце сазнали да "специјална васпитачица" није квалификована за рад у васпитању дјеце, те да није расписан конкурс за пријем новог радника у обданишту.

Покушали су да ријеше проблем на састанку Савјета родитеља на којем су упознали и родитеље бошњачке дјеце о новонасталом проблему и одлуци да Срби неће слати своју дјецу у обданиште док се не запосли васпитачица с потребном квалификацијом и прикладним облачењем.

На разумијевање очигледно нису наишли јер се у Сребреници о томе ћути више од мјесец. У ишчекивању да неко ријеши тај проблем, родитељи дојучерашњих полазника вртића су удаљили своју дјецу из те установе нашавши привремена рјешења за њихов боравак код родбине или пријатеља.

Због незавидног положаја у којем су се нашли намеће се питање коме је и због чега потребно стално подизање тензија у Сребреници и искушавање стрпљења Срба. И, да ли су они, који уцјењују и намећу, искрени када говоре о изградњи заједничке будућности за Србе, Бошњаке и остале који су одлучни да, и поред тешке и трагичне прошлости, живе у овој општини са својим потомцима.

У ишчекивању рјешења овог проблема у сребреничком обданишту треба подсјетити да је ова установа, не тако давно била на "тапету" због употребе ћириличног писма и екавског говора којим се користи актуелна директорка. Ко  и због чега "режира" проблеме у дјечијем обданишту, остаје да се види.

Родитељи српске дјеце који бојкотују наставу због непримјереног облачења неквалификоване васпитачице очекују да се тај проблем схвати озбиљно и да се нађе рјешење за њега у што краћем року.

Јер, сви они редовно плаћају боравак своје дјеце иако се за њихово чување сналазе како знају и умију.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана