Искорак у правосуђу

Горан Маунага

Нова, ревидирана, измијењена и допуњена Стратегија за рад на предметима ратних злочина морала је да буде донесена углавном због кривице Тужилаштва и Суда БиХ који се нису држали основних одредница претходне стратегије.

Умјесто да процесуирају најсложеније предмете ратних злочина који су остали, а то су предмети злочина почињених над Србима, јер су најсложенији предмети злочина почињених над Бошњацима већ процесуирани, рађено је управо обрнуто.

И то тако да је и у тим мање сложеним предметима избјегавано процесуирање главних криваца, одговорних и по командној дужности, а камоли да је и за одговорне за злочине почињене над Србима успостављена одговорност за удружени злочиначки подухват, као што је то било у случајевима злочина над Бошњацима.

Пошто су се појединци у тим правосудним институцијама бавили тим махинацијама држећи у ладицама предмете попут "Атиф Дудаковић", злочини муџахедина, "Добровољачка", "Тузланска колона", "Трново", злочини у Херцеговини, или ослобађајући Насера Орића и остављајући неријешене ратне злочине почињене над 3.500 Срба у Подрињу, рок од седам година је, очигледно, протекао у нераду и опструкцији истрага и суђења у тим најбитнијим предметима.

Похвалу Радној групи за израду измјена и допуна Стратегије треба упутити и за прецизно дефинисање досадашњих проблема у тој области, а то су баш проблеми процесуирања мање сложених, умјесто најсложенијих предмета, као и њихова неравномјерна расподјела.

Да није било тога, предмет "Насер Орић" до сада би процесуирало Окружно тужилаштво у Бијељини, уз необориве доказе, по праву и правди, умјесто уз махинације и куповину свједока и ослобађање, како је то радило правосуђе на нивоу БиХ након отимања тог предмета од бијељинског тужилаштва.

Ревидирана Стратегија сада том тужилаштву, уз нове доказе, поново омогућава рад на том предмету и могућност коначног доласка до наредбодаваца и починилаца злочина над Србима у селима око Сребренице од 1992. до 1995. године.

Велики плус ревидиране Стратегије је и увођење система одговорности. Знајући досадашњи начин рада бх. правосуђа и даље можемо очекивати непоштовање одредби Стратегије, али би зато било лијепо видјети да због тога неко, коначно, бар дисциплински одговара.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана