Иронија федералне коалиције

Жељка Домазет

Да ни осам мјесеци након избора Федерација није посложила своју извршну власт и јасно се одредила ко је опозиција а ко позиција говоре и чињенице о стварној позицији ДФ-а Жељка Комшића.

Прво су дани и мјесеци потрошени док се коалиција тројца СДА, ХДЗ и ДФ саставила послије низа перипетија и свађа. И када се коначно саставила, за протекла два и по мјесеца није се бавила ничим другим до свађама у вези с тим ко ће који ресурс поклопити и њиме управљати.

Како је ХДЗ дигао глас да се морају промијенити управљачке структуре у појединим федералним јавним предузећима да не би гомилала губитке и у коначници отишла у стечај, дотле је СДА гурала главу у пијесак, а ДФ тражио да поклопи готово тридесет фирми и да њима управља министарство њиховог Реуфа Бајровића. Сматрајући да су Комшићеви кадрови ипак претјерали, федерални премијер Фадил Новалић је подвукао црту и коначно заједно са својим страначким министрима и министрима из ХДЗ-а донио уредбу по којој јавним предузећима не може владати једно министарство него Влада у цјелини и да је јавна имовина Федерације власништво управо Владе Федерације, односно ФБиХ у цјелини.

Увријеђени Комшић је одмах поручио да ће ДФ права потражити на судовима и обавијестио своје коалиционе партнере да ова странка иде у опозицију. Но, овај Комшићев потез не значи да ће његови министри одступити од фотеља у које су засјели, него ће, како тврди, "ради народа" остати у њима, као и на осталим нивоима власти. Ни чудније опозиције, ни смјешнијег разлаза.

И док лидер ХДЗ-а Драган Човић каже да за њега парламентарна већина више не постоји и да треба тражити друге партнере, с друге стране лидер СДА Бакир Изетбеговић и даље тврди да је ДФ у коалицији, а Новалић јасно поручује Комшићу да је након њихове најаве да су опозиција "ДФ упао у рупу" и да му СДА пружа руку.

Да ли ће Комшић као посрнуло дијете које је кроз игру упало у рупу пружити руку да га Изетбеговић извуче, остаје да се види. Било како било, коалиционе играрије у Федерацији и у будућем периоду биће игре без граница.

Јасно је једино да парламентарна већина и коалиција у правом смислу те ријечи у Федерацији не постоји, без обзира на то да ли ће Комшићев ДФ изаћи из рупе или не.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана