Иритирање Срба

Дарко Момић

Прво је Република Српска уз скромну академију, али без превелике помпе и еуфорије, а камоли дефилеа на Тргу Крајине, више од двије деценије обиљежавала 9. јануар, Дан Републике.

 

Онда је лидер СДА Бакир Изетбеговић 17. јануара 2013. године поднио Уставном суду БиХ апелацију за оцјену уставности Закона о празницима Републике Српске. Послије подношења апелације Република Српска је наставила скромно да обиљежава Дан Републике, а све се промијенило 26. новембра 2015. године, када је Уставни суд одлучио да је 9. јануар неуставан. У тој по свему спорној одлуци, која је одредила ток свих даљих политичких дешавања у БиХ, наводи се да “суд није оспорио право Српске да слави Дан Републике, али то не може да буде 9. јануар”. Није безначајно напоменути да је то образложење у јавност изнијела судија тог суда и некадашња висока функционерка управо СДА Суада Палаврић.

Лидери свих политичких партија са сједиштем у Бањалуци на то су одговорили три дана касније заједничком изјавом да ће “Република Српска наставити да слави 9. јануар, Дан Републике” уз тврдњу да то “не садржи елементе дискриминације и не угрожава национални и вјерски идентитет и равноправност ниједног народа”. Деветог јануара 2016. године први пут се у Бањалуци осјетила нешто свечанија атмосфера поводом Дана Републике, а у гостима је (тада и ниједном послије тога) био и тадашњи премијер, а садашњи предсједник Србије Александар Вучић.

Ради давања додатног легитимитета заједничком ставу најзначајнијих политичких функционера из Српске (иако неки до данас тврде да је то имало предизборне тонове) Народна скупштина је 15. јула 2016. године усвојила Одлуку о расписивању референдума о Дану РС и изјашњавање грађана заказала за 25. септембар те године, само седам дана уочи локалних избора. Уставни суд БиХ је 17. септембра, дакле непуних десет дана прије референдума, усвојио мјеру којом се обуставља Одлука НСРС о расписивању референдума. Упркос тој одлуци, 25. септембра је одржан референдум на којем је готово сто одсто од укупног броја изашлих грађана на питање “Да ли подржавате да се 9. јануар обиљежава и слави као Дан Републике Српске” заокружило “да”. Народна скупштина је мјесец дана касније, 26. октобра, усвојила Закон о Дану РС којим је поново одређено да се Дан Републике слави 9. јануара. Уставни суд није остао дужан, па је 1. децембра исте године поништио резултате референдума, а 29. марта 2019. поништио и одредбу Закона о Дану РС и поново оспорио 9. јануар као Дан Републике. Епилог деветогодишњег надгорњавања је да никада није било више грађана на прослави 9. јануара него ове године, а то је сигурно посљедње што је прижељкивао Бакир Изетбеговић када је подносио апелацију. Нико њему и његовим судијама у Уставном суду, рачунајући и странце, изгледа није рекао да Србе не треба - иритирати.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана