Иранци

Горан Маунага

Жестоки сукоби, борба на живот и смрт између сунита и шиита из земаља исламског свијета преко тајних обавјештајних служби тих држава све више се преносе и у БиХ, односно њен федерални дио.

Рат између иранских, сиријских, пакистанских, кувајтских, саудијских тајних служби у БиХ се води већ одавно, а докле је стигао најбоље ће се показати у случају ескалације сукоба Запада с Ираном. У том случају ирански обавјештајци, који припадају шиитима, активираће већ дуго припремани план - безобзирно ће злоупотријебити и БиХ и њену сунитску вехабијску заједницу у коју су већ инфилтрирани.

Разлика између шиита и сунита није била толико битна у вријеме кад су Алија Изетбеговић и СДА формирали нераскидиве везе са иранском обавјештајном службом и кад је Изетбеговић, чак, подржавао шиитски Иран у борби против сунитског Ирака. Данас су те разлике непомирљиве.

Западне службе имају евиденцију кретања припадника свих тајних служби исламских земаља у региону, посебно иранске, а озбиљније третирање тог проблема, послије оног случаја са терористичким кампом Погорелица, први пут је забиљежено у мају и јуну, када су из БиХ због шпијунског рада депортоване иранске дипломате. И умјесто да то бар накратко успори дјеловање иранских обавјештајаца у БиХ, оно је додатно појачано послије само неколико посјета званичника Ирана Сарајеву. Чињеница је да нико више не може зауставити њихову инвазију на БиХ, а доказ за то су умногостручени преласци иранских шпијуна, међу којима је и шеф једне од служби Аболгхасем Рафије Пархизкар.

Блиска сарадња високих политичких званичника и официра Армије РБиХ са припадницима Иранске револуционарне гарде, која је успостављена у ратним годинама, до данас је настављена кроз разне организације које, наводно, баштине иранско-босанско пријатељство. О начину рада мноштва таквих хуманитарних и културних организација у БиХ већ се много зна, али се више пажње мора посветити и појачаном дјеловању такозваних дипломата, јер се иза њихових пасоша крију обавјештајци.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана