IPA фондови

Ведрана Кулага
IPA фондови

И док све нормалне земље у региону и свијету чине максималне напоре да на што бољи начин искористе средства и помоћ из различитих фондова, један дио БиХ изгледа нема слуха нити жеље да им буде боље. Некоме са стране то би можда и изгледало чудно, али не и нама који живимо у овој земљи.

Због одлуке Владе ФБиХ да не прихвати ревидирану листу пројектних приједлога IPA 2011, коју је прошле седмице усвојио Савјет министара, БиХ би могла да остане без скоро 90.000.000 евра помоћи из Европске уније.

О чему су, односно да ли су уопште о било чему размишљали чланови федералне владе када су одлучили да не прихвате ову листу? Да ли су свјесно или пак несвјесно одузели БиХ милионе евра помоћи у овим тешким временима?

Овај потез федералне владе је, ако је судити по пристиглим информацијама, натјерао Европску комисију да суспендује све пројекте IPA фондова за БиХ у 2011. години.

Aко се информације покажу као тачне и ако буде званично потврђено да је Европска комисија стопирала милионску помоћ за развој БиХ, биће као што народ каже "весело".

Јер шта друго може да се каже? Без новца нема развоја, а без развоја нема напретка. Једино је јасно да ће милиони евра помоћи бити блокирани, да ће бројни пројекти изгледа бити заустављени, али и да Федерација за то не мари, као да им управо цвјетају руже. A сви знамо да није тако.

На основу њихове одлуке може се закључити да их није брига што ће због њих и њихових сулудих одлука испаштати многи.

Није их брига за социјалну укљученост, путеве, просторно уређење, деминирање, образовање и спровођење бројних реформи, међу којима су и оне од којих много тога доброг и корисног за развој и унапређење очекује становништво и рационални представници власти у БиХ.

Сада све пада у воду, а ФБиХ је погурала на дно корист, помоћ и спас у бројним областима друштвеног, економског, социјалног и политичког живота.

Јер улог није мали и тога су морали бити свјесни у тамошњој Влади.

Жалосно је и тужно што ће због "паметних" глава у Федерацији по ко зна који пут испаштати и Република Српска. Због њихових мудрих одлука десетине милиона евра које су требало да се слију у БиХ, добиће неко други, паметнији и одлучнији и, прије свега, сложнији.

Штета је још и то што је питање хоће ли се мудраци у Федерацији сјетити шта су изгубили, када им пред зградом Владе буду бјесњеле буне.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана