Инвеститори чекају боља времена

Данијела Бајић

Вирус корона пореметио је планове бројним инвеститорима који су ове године намјеравали да улажу новац у неке нове пројекте, како у својој, тако и у земљама региона. Мало ко жели да ризикује, сви чекају нека боља времена.

Прво што се сви питају јесте да ли ће ово и када проћи, јер неизвјесност убија у сваком погледу.

Никоме се не покреће нови бизнис, јер овај проблем није задесио само БиХ него цијели свијет, па да инвеститор може своје жеље преусмјерити на неку другу државу.

Углавном, инвеститори завршавају раније започете и у малој мјери уговорене послове. Мало ко се одлучује да покрене бизнис, јер је питање како ће и да ли ће уопште успјети у будућности, зато што се све буквално мијења, од кретања до потреба.

Они који су ипак одлучили да покрену бизнис окренули су се дјелатностима које не захтијевају претјерано велика улагања, као што су рачунарско програмирање, савјетовање при пословању и управљању, друмски превоз робе, инжењерске дјелатности, трговина на мало путем интернета, рекламне агенције и слично, јер размишљају и о потрошачкој моћи, која је све слабија.

Многе компаније чувају новац и како би одржале ликвидност због све ове неизвјесности, која је јача од жеља за профитом.

Епидемиолошка ситуација је све дотукла, а шта ће бити у наредном периоду, нико не зна. Свјетски економисти најављују дубоку глобалну рецесију налик оној која је свијет задесила у годинама након Другог свјетског рата, а ништа боље прогнозе не дају ни епидемиолози.

Да ли ће се те прогнозе и обистинити, знаћемо вјероватно већ на јесен, а већ сада свједочимо негативним ефектима епидемије који се у великој мјере огледају широм свијета.

Ове године епидемиолошка криза је све пореметила и све довела у питање. Од све ове ситуације и тога до када ће трајати зависе даљи кораци надлежних, који улажу велике напоре да одрже ситуацију колико-толико под контролом.

Пред руководиоцима компанија широм свијета сада је да анализирају ситуацију и донесу одлуке какве мјере ће бити даље потребне, јер је ова ситуација све ухватила неспремне. Оно што је најважније за цијели људски род је сачувати живу главу, јер народна пословица каже “Здрав човјек има 1.000 жеља, а болестан само једну”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана