Инвеститора све мање

Маријана Миљић Бјеловук

Крај сваке године доноси сумирање резултата и подвлачење црте како би се видјело шта је урађено, а шта није. И већ сада поједини знају гдје ће пасти, а гдје ће се винути у висине.

Тако је већ извјесно да ће Српска као и већина осталих земаља у региону, али и шире, забиљежити пад страних инвестиција у години која је на самом измаку.

Разлог за то, како у Влади РС наводе, је компликована ситуација на међународној политичкој и економској сцени која ће се одразити и на домаће тржиште, али и пад профита компанија. И међународне институције предвиђају пад страних улагања на глобалном нивоу.

Међутим, политичка и економска ситуација у свијету нису једина препрека странцима да улажу свој капитал на домаћем тржишту. Унутрашњи проблеми су дефинитивно једна од главних кочница странцима да покрену посао у РС.

Списак тих унутрашњих проблема је подугачак и он се понавља из године у годину, а у првом реду то су административне баријере, превелики број дозвола потребних за рад и градњу, те исто толико фискалних и парафискалних намета, али и корупција која је, нажалост, заступљена у свакој могућој области. 

Те препреке треба почети рјешавати што прије, јер ће у супротном и они странци који су до сада улагали свој капитал на домаће тржиште одлучити да ставе катанац на предузећа и потраже земљу са бољим условима за рад. А таквих је дефинитивно много.

То никоме не иде у корист и зато је можда ово и посљедње упозорење надлежнима да се ухвате у коштац са проблемима и почну да их рјешавају.

Рјешења дефинитивно има на претек. Први корак у рјешавању слагалице је прелазак са обећања на дјела. Јер све док то надлежни не ураде, инвеститори неће улагати свој капитал на домаће тржиште и одлазиће у сусједне земље, док ће домаћа предузећа наставити да се мукотрпно боре за опстанак на тржишту. А то сигурно никоме не иде у корист, ни Српској, ни привредницима, али ни радницима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана