Инвестициона конференција

Марина Чигоја
Инвестициона конференција

Република Српска окупила је протеклих дана инвеститоре са свих страна свијета и тиме још једном доказала да има перспективу и да има шта да понуди онима који желе да улажу.

Међу учесницима дводневне конференције која је одржана у Бањалуци и на Мраковици били су инвеститори из Русије, Кине, Мексика, Италије, Израела, Велике Британије, Холандије, Мађарске, Њемачке, Швајцарске, Чешке, Словеније, Словачке, Србије, Хрватске и Финске.

Чињеница да је у Српској у четвртак и петак боравило око 400 предузетника са три континента и из преко 20 земља показује да и поред кризе и нестабилности широм свијета инвеститори имају жељу да улажу овдје.

Српска је потенцијале представила у својим најатрактивнијим секторима и то енергетском, металском, сектору туризма и прераде хране.

Република Српска указала је током дводневног скупа, између осталог, на стимулативне пореске стопе, неколико спроведених пројеката којима су смањене пословне баријере, политичку, економску и институционалну стабилност.

Ово, али и низ других предности које РС посједује, домаћини су настојали да покажу инвеститорима како би ова конференција доживјела потпуни успјех и ако не одмах, онда за одређено вријеме, резултовала конкретним пројектима и инвестицијама.

С обзиром на чињеницу да су БиХ у протеклим годинама, што због политичке ситуације, што због кризе, инвеститори заобилазили у широком луку, ова конференција, чини се, добија још више на значају.

Представници РС били су у прилици да овдје, кроз директну комуникацију са потенцијалним улагачима укажу на предности које имамо и подстакну их да свој новац оставе овдје.

Наравно, о резултатима конференције у овом тренутку још је рано говорити. Aли, ако је судити по утисцима и ономе што се током дводневне конференције могло чути, значајан број инвеститора спреман је да улаже у РС. Вјерујемо да ће тако и бити, јер најбољи лијек против економске кризе која потреса цијели свијет управо су нова улагања, покретање производње и нова запошљавања.

Српска потенцијал има, то је свима јасно. Само још треба на прави начин да га искористи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана