Инвестиције

Марина Чигоја
Инвестиције

Сви становници БиХ навикли су већ да је земља у свим могућим мјерењима, стандардима, групама и истраживањима, о било чему да се ради, на самом дну региона, Европе или свијета. Једино се према висини цијена може похвалити високим мјестом у односу на земље у окружењу.

Према најновијим процјенама Бечког института за економске студије о привлачењу инвестиција у земљама источне и централне Европе, БиХ је, са 100 милиона евра инвестиција, колико експерти овог института процјењују да ће привући у овој години, стављена на само дно.

Овако поражавајући подаци, наравно, ни за кога нису изненађење. Довољан показатељ о катастрофалном стању у овој земљи је чињеница да БиХ ни више од осам мјесеци послије избора нема формирану власт.

Велике инвестиције су БиХ у протеклих неколико година нашироко заобилазиле, а нестабилна политичка ситуација у земљи сигурно је један од главних разлога за то. Наравно, није и једини. Дуге и компликоване процедуре за регистрацију фирме, тешко добијање грађевинских дозвола, изостанак подстицајних мјера, бројни намети, само су неки од разлога што инвеститори не желе ни да погледају БиХ.

У прилог томе најбоље говори и извјештај Свјетске банке о условима за пословање у 2010. години, у којем се наводи да све земље у региону имају далеко боље услове за пословање него БиХ.

Кредитни рејтинг БиХ такође није на завидном нивоу, а све то заједно доприноси лошој представи БиХ у очима страних инвеститора.

A да се то промијени, ни власти не чине ништа. Aко жели да бар колико-толико доведе у ред стање у овој области, БиХ мора да предузме одговарајуће кораке. Без одговорног односа према инвеститорима и сопственим ресурсима и потенцијалима, боље мјесто од оног на којем се тренутно налази БиХ не може да очекује.

Поставља се питање каква очекивања и будућност у таквој земљи и економији онда могу да имају грађани ове земље? Умјесто константних политичких препуцавања и калкулација коме ће које мјесто у заједничким институцијама припасти, домаћим политичарима много боље би било да се озбиљно позабаве економским стањем земље, које је сваким даном све сивље.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана