Инвестиције

Маријана Миљић Бјеловук

У Републици Српској има 155.000 незапослених, а тај број у идућем периоду сигурно ће почети да опада.

Томе ће несумњиво допринијети велике инвестиције као што су "Јужни ток", термоелектране "Станари" и "Угљевик 3", те  енергетски објекти на Дрини, као и аутопут Бањалука - Добој.

Већ сада су евидентни први резултати изградње аутопута Бањалука - Добој, јер је на првој дионици од Добоја до Прњавора запослено око 250 радника, док ће до краја године на реализацији овог пројекта бити упослено од 600 до 700 радника.

Поред тога, неколико стотина људи радно мјесто добиће и на другој дионици овог аутопута од Бањалуке до Прњавора.  

Велике наде незапослени полажу и у ТЕ "Станари" на чијој ће изградњи бити ангажовано више од 1.000 радника, док  ће по завршетку изградње у електрани и руднику стални посао добити 900 људи, а према најавама у ТЕ "Угљевик три" биће отворено 800 радних мјеста.

Резултате великих пројеката већ сада потврђују и подаци Завода за запошљавање РС. У већим општинама у којима се спроводе инвестиције, више људи се запосли у току једне године него у мањим мјестима у којима се ништа не ради и у којима вријеме као да је стало.

Иако ће велики пројекти несумњиво допринијети смањењу незапослености, на томе се никако не смије стати и већ сада треба размишљати о новим инвестицијама, јер покренути пројекти не могу, свакако, ријешити проблем стотине хиљада  евидентираних на бироима. 

Поред тога, треба изаћи у сусрет привредницима, те покушати на неки начин смањити порезе и доприносе, ако ништа, бар вратити неопорезиви дио плате на којем они инсистирају и који им и те како ствара оптерећење.

Такође, резултатима запослености у привреди треба да допринесе и јавни сектор који коначно треба да стави тачку на пријем нових чиновника, јер то запошљавање води у провалију уколико отварање радних мјеста у привреди не прати њихов тренд.

Очигледно је да ће велики пројекти смањити незапосленост, али да би био ријешен проблем стотине хиљада незапослених треба да се укључе сви, од послодаваца, привлачењем нових инвестиција, па све до јавног сектора. Без тога, ове добре вијести које незапослени жељно ишчекују биће само илузија.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана