Интереси и договори

Ведрана Кулага Симић

На посебну сједницу Народне скупштине Српске, у вези са дјеловањем представника из РС у власти у Сарајеву, стављена је тачка.

Kада се све одузме, сабере, помножи и подијели, утисак је да се ништа није посебно промијенило.

Напротив, показало се да  је све остало исто, ако не и горе.

У Савезу за промјене поручили су да неће испоштовати закључке Народне скупштине РС међу којима је главни да званичници из Српске у институцијама БиХ раде у координацији са институцијама РС како би на најбољи начин били заштићени њени интереси у Сарајеву.

Наставиће, значи, и даље по своме, без обзира на ставове институција РС.

Другим ријечима, шта ко у Српској мисли - њих не занима. Опозиција у РС, а власт на нивоу БиХ била јасна - закључци највишег законодавног тијела РС су за њих мртво слово на папиру које неће да узимају у обзир из њима знаних разлога.

Тврде да раде свој посао како треба, да је то у интересу РС и њених грађана, да нема ријечи о преносу надлежности на ниво БиХ. А то што у Српској сматрају да није тако и да бројне надлежности јесу пренесене - кога брига.

Представници институција РС су, са друге стране, поновили, подвукли, казали, нагласили, али и показали на конкретним примјерима да њихови потези не иду у правцу интереса Српске и да својим дјеловањем смањују њена права у оквиру БиХ.

Власт у РС сматра да су консултације у вези са актима која буду на дневном реду сједница у Сарајеву обавезне како РС не би додатно изгубила надлежности.

Јер, изабрани званичници, без обзира на то о ком је нивоу ријеч, дугују бирачима који су их довели на позиције да бране интересе РС и да они буду изнад страначких.

Консултације између њих су обавезне, а на њима је да утврде начин и метод.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана