Институт за тражење несталих

Вања Штрбац
Институт за тражење несталих

Док породице несталих већ полако губе и задњу наду да ће у скорије вријеме бити пронађени посмртни остаци њихових најближих, страдалих у претходном рату, дотле руководство институције надлежне за њихов проналазак, судећи према ономе о чему се посљедњих дана говори и пише, не ради ништа.

Чињеница је да је Институт за нестала лица БиХ прошле године ископао свега 218 тијела. То ту установу, међутим није спријечило да лани потроши 4,2 милиона марака.

Осим тога, од шест чланова Управног одбора, само су два легитимна, док је за три члана истекао мандат још у јуну прошле године, а један члан је именован на нову функцију. A нико да каже гдје је запело са конкурсом за нове чланове.

Институт није испоштовао ни своју законску обавезу да формира Централну евиденцију несталих.

У протекле двије године сва ексхумирана тијела пронађена су захваљујући Оперативном тиму за тражење несталих РС, осим четири тијела за које је информације дала Aгенција за истраге и заштиту (СИПA). Институт није пронашао нити једно тијело.

Шокантна је и информација да су остаци, које је пронашао Институт, а за које се тврдило да су тијела страдалих Срба, у ствари скелетни остаци животиња.

На почетку рада Института, РС је трагала за 1.800 лица, док данас тај број износи 1.796, што је показатељ застоја рада Института у процесу тражења несталих Срба. Тачније, његовог нерада. Лани је идентификовано 1.206. лица од чега је свега 28 Срба, док су претпрошле године ексхумирана 24 српска тијела.

У прилог критичким ставовима према Институту говори и податак да Савјет министара БиХ на прошлом засједању није усвојио извјештај о раду ове институције.

Све ово наведено говори да су спорост и неефикасност основне одлике Института за нестала лица БиХ.

Породицама несталих остаје да улажу жалбе на нерад Института и да прижељкују крај агоније ишчекивања да ће једном бити пронађени посмртни остаци њихових најближих.

A свима осталима остаје нада да ће тренутно задужене за проналажење и ексхумацију несталих и њихову борбу за новцем на крајње неморалан начин, замијенити они који ће радити оно што им је дужност, али и морална и законска обавеза. И да ће на чело Института доћи они којима је заиста стало до тога да дође крај агонији породица несталих.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана