Институт за нестале

Жељка Домазет

Институт за нестала лица БиХ годинама троши енормна средства пореских обвезника, а у исто вријеме из године у годину кити се упозорењима ревизора, пун је несагласности и спорних потеза, а у основном послу, тражењу несталих, није урадио готово ништа.

Челним људима Института одавно је истекао мандат, готово никако се не састају, али уредно троше стотине хиљада марака.

Породице несталих из Републике Српске годинама упозоравају на лош рад или, боље речено, нерад Института и запослених у овој институцији, али, као да се ради о марсовцима, нико у БиХ не потеже за смјенама вјечито устоличених људи у овој институцији, попут Амора Машовића, који ће, како ствари тренутно стоје, доживотно ведрити и облачити у Институту.

Иако је Институт још прије шест година имао обавезу да успостави централну базу података о несталима, он то није учинио ни до данашњег дана, мада је за те намјене потрошио енормна средства. Институт је морао да понуди одговоре о многим несталим лицима, да оконча ископавања по многим стратиштима на којима су завршиле кости побијених Срба, како у Сарајеву, тако и на другим подручјима гдје су на звјерски начин убијани и бацани, али ниједног валидног одговора породице које траже своје најмилије већ више од двије деценије нису добиле.

Хаотично стање које годинама влада у Институту и чињеница да за то нико не одговара само су још један доказ да ова институција не полаже рачуне никоме, да троши новац немилице и да нема милости према болу породица које су готово изгубиле сваку наду да ће своје побијене сроднике икада наћи. И оно мало посмртних остатака који су током рада Института пронађени, укопани су и пронађени на основу сазнања породица, а не ни у ком случају захваљујући раду и ангажовању ове институције.

На питање до када ће се толерисати јавашлук, нерад и растрошност Института за нестала лица, нико са сигурношћу не зна одговор. Оно што је већ одавно јасно јесте да је управо захваљујући Институту нада породица несталих да ће пронаћи своје најмилије закопана и нестала, те би стога гашење ове институције и враћање процеса тражења несталих ентитетским институцијама откочило процес и вратило закопану наду. Без озбиљних резова у овој области процес тражења несталих ће и даље стагнирати, а енормна средства трошити без одговорности и реда, све док не нестане и посљедња породица која ће некога тражити по овој на све начине алогичној земљи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана