Институт за нестале

Свјетлана Шурлан

Још једна у низу институција на нивоу БиХ која троши енормна средства је Институт за нестала лица БиХ, а чији резултати рада су и више него мизерни. Као и многобројне, и у ову установу уселили су се бројни политички интереси које спроводе разноразни страначки поданици.

То не би било ништа необично, с обзиром на многобројне сличне институције у БиХ, да се изричито у закону не спомиње да у раду Института не могу учествовати они који су на било који начин повезани са политиком.

Aли то се наочиглед свих крши и Институт за тражење несталих, који би требало да служи на корист свима у БиХ, злоупотребљава се у сврхе само једне стране у овој земљи - бошњачке.

И поред тога што ради нелегално, што је већини чланова управљачких и надзорних структура истекао мандат, у Институту се не либе да на свој незаконит рад, или је погодније рећи нерад, годишње троше милионе марака.

Резултате његовог (не)рада и те како примјећују породице 1.700 несталих Срба за којима се још трага.

Ниједну ријеч похвале не могу да дају ни породице Срба из Залазја, који су са истим тим Институтом муку мучили да преузму посмртне остатке својих најдражих и достојно их сахране.

Институт се више, и врло често, бави ископавањима особа које су страдале још у Другом свјетском рату, а према одређеним информацијама, чак су ископавали и породичне гробнице на гробљима, а које немају везе са ратом и несталима.

Како онда објаснити људима да су њихови трошкови оправдани, да је милион и по мало, како воле да кажу у Институту, за њихове потребе.

И томе нема краја, паре се троше, обично на све и свашта, осим на оно за шта су намијењене, а непронађени остаци хиљада људи још чекају у гробницама.

У исто вријеме породице несталих непрестано чекају да ли ће и када неко наћи њихове најмилије.

О томе да ли ће за то неко на крају одговарати, сувишно је и причати, јер ни правосудне институције БиХ нису на бољем гласу од Института.

Сви поштују исти принцип: нерад, трошење и стварање БиХ као државе у којој су страдали само Бошњаци.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана