Институт за нестале паре

Свјетлана Шурлан

Институт за нестала лица има годишњи буџет од 3,34 милиона и укупно 52 запослена радника, а много дужи је списак онога шта та установа нема, а прије свега нема радну дисциплину.

Одавно је познато да у тој институцији влада хаос и да никада није стала на зелену грану, а њоме од оснивања владају "зелени".

Извјештај о систему финансијског управљања и контроле Института за нестала лица БиХ само је један у низу докумената који је потврдио да је најбоље да овај институт буде угашен.

Утврђено је да паре троше без циља и надзора, нису уређени трошкови и извори финансирања пројеката, али ни то шта ради која организациона јединица Института. Није познато ни ко управљања имовином, како наплаћују сопствене приходе и како враћају погрешно исплаћена буџетска средства.

Једноставно ништа што би требало да уређује финансијско пословање једне установе, ова институција нема. Нема дефинисане обавезе руководилаца, нема ни јасно дефинисана овлашћења и одговорности за реализацију утврђених програма, не постоји мапа кључних пословних процеса…

Институт ради од 2005. године и, иако им извјештај о раду није прошао Савјет министара БиХ од 2009. године, уредно им сваке године буду дозначене паре из буџета. То је апсурд и тако нешто може да се дешава само у БиХ. Апсурд је и што у Институту више троше за чување тијела него за проналазак и идентификацију мртвих.

Више од седам милиона марака потрошили су за чување тијела, а у ствари су тако финансирали комунална предузећа у ФБиХ. Истовремено је за ексхумације потрошено око два милиона марака.

У Институту влада немар, а једино што из те институције као оправдање за нерад наводе је да им "фали кадрова". За њих је једино битно да је у Колегијум директора Института изабран Амор Машовић, Марко Јуришић и Никола Перишић и да је отворен пут за (не)рад, односно чисто испуњавање жеља СДА о питању несталих лица.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана