Институт за малверзације

Горан Маунага

У потпуној су заблуди они који сматрају да ће Институт за нестала лица БиХ профункционисати онако како то налажу прописи након што је нелегални привремени Управни одбор Института изабрао нови Колегијум директора у саставу Амор Машовић, Марко Јуришић и Никола Перишић.

И то не само зато што је функционисање те институције већ дуго под великим знаком питања, него и зато што је све у вези са њом нелегално и незаконито, од именовања привременог Управног одбора до отварања коверата са именима кандидата за Колегијум директора, обављеног интервјуа с њима, формирања ранг-листе тих кандидата и до, коначно, њиховог именовања.

Они који се у РС баве политичарењем о том питању, треба да знају да склањањем Милутина Мишића из Колегијума директора и довођењем у Управни одбор Моме Шкиљевића и Петра Шикмана, те сада и Николе Перишића у Колегијум директора, Амор Машовић из СДА више неће имати ни најмању препреку за наставак свог нечасног посла.

Нека се уопште не надају да ће Перишић моћи и хтјети да уради нешто што није Мишић, како би евентуално стао на пут самовољи Машовића, који годинама кршећи закон, одлуке и правила, ради у интересу само свога народа.

Напротив, Мишић је склоњен у политичком договору којим је Машовићу сада пут за даље новчане и малверзације чињеницама и подацима сасвим отворен.

Све то је, могуће, добро осјетио члан привременог Управног одбора Шкиљевић чим је покушао да поднесе оставку на ту функцију, али и то у случају да се и ту не ради о једној од многих прљавих игара у Институту пошто оставка није прихваћена.

Јер није ни логично да Шкиљевић остане на том мјесту након што је истовремено са именовањем нових чланова Колегијума из ICMP-а најављено повлачење те институције из оснивачке структуре Института.

Као што није логично ни то да се ICMP, који је и створио Институт, повуче прије него што ријеши проблем неидентификованих посмртних остатака.

Зато, прије отпочињања било каквог даљег рада те институције, треба инсистирати на томе да Савјет министара хитно формира радну групу за реформу Института.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана