Институт за махинације

Горан Маунага

Нелегални привремени Управни одбор Института за нестала лица, након што је незаконито отворио коверте са именима кандидата за мјеста чланова Колегијума директора, нелегално је обавио интервјуе с њима и на исти начин формирао и ранг-листу тих кандидата.

За сада је остварен циљ таквог начина рада, а то је склањање српског члана Колегијума директора Милутина Мишића који је био једина препрека сталним махинацијама у Институту и који је спречавао незаконито финансирање чувања посмртних остатака у костурницама по ФБиХ.

Чим је именован привремени Управни одбор, тијело које не познају ни закони, ни споразуми, тај трансфер који нису дозвољавали српски чланови Управног одбора из ранијег сазива, одмах је поново омогућен.

О чему се ради, јасније је кад се зна да је Институт само у 2014. години за чување посмртних остатака незаконито потрошио више од милион марака, иако тај посао спада у надлежност ентитета, а Српска тај посао и сахране обавља бесплатно.

Склањањем Мишића, и довођењем у Управни одбор Моме Шкиљевића и Петра Шикмана, те сада и Николе Перишића у Колегијум директора, СДА-ов Амор Машовић више неће имати ни најмању препреку у наставку свог нечасног посла, фризирању података о несталима и нелегалним новчаним трансакцијама.   

Мишић ће сатисфакцију потражити у суду, што је за сада једина могућност евентуалног повратка поштовању закона јер ће утицај Републике Српске на доношење одлука у Институту сада потпуно нестати.

Да ће доћи до тога, знало се већ формирањем привременог Управног одбора. Редовни није изабран јер у том случају постоји обавеза успостављања комисије за спровођење конкурсне процедуре за чланове Управног одбора. То би подразумијевало и давање сагласности ентитета за формирање те комисије, што је избјегнуто.

Пошто ће након оваквог избора нових-старих чланова Колегијума директора доминација представника једног народа у Институту бити дефинитивна, у рјешавање тог проблема хитно треба да се укључе и институције Српске.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана