Институт за махинације

Горан Маунага

Утицај представника Републике Српске на доношење одлука у Институту за нестала лица БиХ одавно је сведен на минимум, али као да некоме ни то није било довољно - ускоро би тог утицаја могло да нестане потпуно.

Значај српског гласа скрајнут је прво формирањем привременог Управног одбора Института, јер за избор редовног постоји обавеза успостављања комисије која би спровела конкурсну процедуру за чланове Управног одбора.

У том случају, то би подразумијевало и постојање сагласности ентитета за формирање те комисије, што је, дакле, избјегнуто, чиме је преко привременог Управног одбора омогућен наставак финансијских незаконитости.

Додатно, српски интереси угрожени су и тиме што је предсједавајући привременог Управног одбора Мирко Околић поднио оставку и напустио Управни одбор.

Без одлуке Савјета министара на ту функцију постављен је представник iCMP-а Момир Шкиљевић, који је још као члан Управног одбора својим гласом омогућио наставак разрађеног незаконитог бизниса чувања посмртних остатака у костурницама у ФБиХ. Он ће, дакле, у Институту бити продужена рука iCMP-а, организације која ништа не улаже у функционисање Института, али која ће, ето, преко Шкиљевића имати моћ одлучивања.

Уклањање српских представника у Институту који годинама указују на негативности у тој институцији биће настављено и евентуалним склањањем Милутина Мишића из Колегијума директора. Објективно, Мишић се посљедњих година показао као јака брана свим незаконитостима у Институту па је сада бошњачким представницима у тој институцији стало да се на конкурс за српског члана Колегијума директора пријави што већи број кандидата да би Мишић био елиминисан, док ће, на тим функцијама највјероватније остати досадашњи представници Бошњака и Хрвата Амор Машовић и Марко Јуришић.

Тако ће, послије избора за чланове Колегијума директора максимално бити појачана доминација представника једног народа у том институту.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана