Институт и српске жртве

Вања Штрбац
Институт и српске жртве

Савјетодавни одбор Института за тражење несталих лица БиХ оцијенио је да је "идентификација десет цивилних и војних жртава рата у Бањалуци незаконита, јер је обављена без присуства надлежног тужиоца и представника овог института".

Међутим, права је истина да је тужилац дао наредбу Заводу са судску медицину да се уради идентификација и обдукција лица за које је стигао позитиван ДНК извјештај. Самим тим, све је урађено у складу за законом.

Није први пут члановима Института да доводе у питање идентификације и обдукције које су обавиле надлежне установе Републике Српске, које су у сваком случају далеко ефикасније, него тражење несталих које ради Институт.

Е, па управо је та ефикасност оно што је засметало појединцима у Институту.

Изгледа да је ова идентификација, обављена у Бањалуци коју је урадио Оперативни тим за тражење несталих РС, засметала људима из Института, јер се њима потврђује да су жртве протеклог рата били и Срби. 

A уз то им је, по свему судећи, добро дошло да мало скрену пажњу са свог неефикасног дјеловања, можда зато што су свјесни свога нерада, изостанка резултата и годинама послије оснивања. Или, можда зато што је све ексхумације у протекле двије године урадио Оперативни тим Републике Српске.

Разлог би могао да буде и тај што су и шачицу ексхумација коју су урадили, обавили само у присуству породица, што сматрају регуларним, па сада оптужују надлежне за ексхумације у Бањалуци да су свој посао обавили незаконито, иако су били присутни инспектори и иако су имали наређење тужиоца.

Све ово само доказује колики "професионалци" раде у институцији задуженој за тражење несталих лица на простору БиХ.

И док се сви питају докле ће се толерисати овакво понашање запослених у овој установи, која одавно већ не ради свој посао како треба, запослени у Институту остају они којима су мандати одавно истекли, а за свој нерад увелико примају плате. Док породице жртава безуспјешно чекају да њихови најмилији буду пронађени.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана