Институт и нестали

Ведрана Кулага
Институт и нестали

Представници Републике Српске већ дуже вријеме упозоравају на нерад и разне опструкције које се дешавају унутар Института за тражење несталих лица БиХ.

Та "заједничка" институција одавно је почела да даје знакове да је постала "бошњачка", јер чињенице говоре све.

Довољно је само подсјетити да је за двије и по године рада пронађено само 81 тијело које припада особама српске националности.

Преферирање бошњачке стране у проналажењу остатака тијела довело је до кулминације незадовољства код српских представника у тој институцији.

Неки су напустили Институт, а ако је судити по најавама, и остали ће кренути њиховим стопама. Морални суд је пресудио. Тачније правда и проналажење још 1.750 несталих лица које годинама тражи Република Српска.

Прошло је много година, а бројне мајке, супруге, кћерке и даље моле да буду пронађене кости њихових мужева, синова, очева.

Па зар није било довољно што се судбина мучно поиграла са њима, одузевши им њихове најмилије, него се сада и неки плаћеници играју са њима и онима којих више нема. Гдје оплакати најмилије, запалити свијећу и положити цвијеће кад им се не зна вјечна кућа?

Неподношљиво стање у Институту за нестала лица БиХ приморало је српске представнике да поднесу оставке, јер је, кажу, немогуће радити у институцији у којој владају "машовићи" и "бомбергерови".

Резултата нема, а године пролазе. Како једном неком рече "умиру преживјели, а кости се немају коме предати". Колико ће тијела доживјети овакву судбину и заувијек остати "нестали". Зар су то заслужили?

Какву ће одлуку током идућих дана донијети преостали српски представници у овој, понављам, "заједничкој" институцији остаје да се види. Једно је јасно, сви нестали заслужују да буду пронађени и да се третирају на исти начин.

Националност није битна, али многи не мисле тако. Нажалост, нарочито неки у Институту за нестала лица БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана