Институције

Ведрана Кулага
Институције

Становници БиХ често се запитају колике су плате омогућили онима којима су, испунивши своју грађанску дужност, дали свој глас на изборима и послали их у посланичке клупе да тамо бране њихове интересе и обезбиједе им бољу будућност.

Да није све онако како би требало да буде и да својим гласом нису постигли већину онога што су хтјели, показали су деветомјесечни извјештаји Центра цивилних иницијатива који су многима још више отворили очи.

Парламент и Савјет министара БиХ ове године остварили су најлошије резултате рада у поређењу са ресорним органима власти у Србији и Хрватској, али су зато бх. парламентарци били најплаћенији у региону, а касне за свима, за свим и свачим.

Сви у БиХ, па и у региону и свијету, знају у каквој се дубиози ове године земља налази. Без власти, без буџета и политичког договора сваким даном све дубље и дубље тоне и виси на ивици пропасти. Aли, у свему томе постоји и друга страна медаље, а то је и да су посланички џепови све дубљи и дубљи.

Посланици Парламента БиХ за четворогодишњи мандат из државног буџета "узму" и до 300.000 КМ, што представља суму за коју запослени са просјечном платом у БиХ морају да раде чак 30 година.

Да ли је то нормално, морално и реално?

Ипак, тешко је и помислити да није лако сједјети у Парламенту или Савјету министара БиХ, чувати и бранити интересе народа који им је омогућио да уживају у луксузним аутомобилима, платама које пишу са неколико нула и бројним другим привилегијама, како то горе поменути често дају до знања.

Многи становници БиХ о тим цифрама могу само да сањају и да се питају како је могуће да неко, ко неријетко само попуњава посланичке столице може да има плату већу од 5.000 марака.

"Посматрајући појединачну активност парламентараца у ПС БиХ, у Представничком дому је покренуто 13 иницијатива, а нико од делегата Дома народа није покренуо ниједну иницијативу. Парламентарци су поставили укупно 137 питања". Треба ли још шта додати? Чињеница је да се неки од њих ниједном нису јавили за ријеч, нити су било шта предложили, а није погрешно ни рећи да су те хиљаде зарађене током "жестоких" и беспотребно дугих расправа од којих нико, сем њих, није имао никакве користи.

Колико ли онда вриједи нерад у БиХ, јер проблема са исплатом њихових плата није било. Те хиљадарке и милиончићи лако се нађу, па и када све остало у БиХ већ годину забетонирано стоји.

Елем, тренутно нико нема одговор на питање докле ће ситуација бити оваква каква је сада. Јасно је једино да за парламентарне плате нема кризе, као и да ће становници и даље бројати марку по марку, гледајући како они које су изабрали уживају у хиљадама. Aли, ово је, ипак, само БиХ, па ништа не чуди.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана