Институције као украс

Ведрана Кулага Симић

Институције на нивоу БиХ мјесецима већ функционишу на основу одлука о привременом финансирању јер надлежни нису успјели да на вријеме скроје и усвоје предложени буџет за текућу годину, а такву слику имали смо лани и још траје.

Политичка превирања и немогућности договора надлежних веома често су остављали тај ниво власти без најважнијег финансијског документа, што је негативно утицало на многе секторе, али и било изговор за неиспуњена обећања на многим пољима.

Пандемија вируса корона додатно је закомпликовала ситуацију, а тачни подаци о ставкама на којима је оставила највећи печат биће познати када документ буџета институција и међународних обавеза БиХ за 2020. годину стигне у Парламент БиХ, а то би, према ранијим најавама, требало да буде већ данас на сједници Представничког дома, а сутра пред делегатима у Дому народа.

Већ је објелодањено да су износи на појединим ставкама умањени како би дио новца био преусмјерен за санирање посљедица “ковида 19” у привреди и другим погођеним секторима.

Заједничке институције су, с правом, годинама на мети критика због броја успостављених институција и службеника који су ухљебљени у којекаквим агенцијама, институтима, канцеларијама, дирекцијама.

На стотине милиона марака годишње одлази само за покривање трошкова на име плата и накнада, чији је списак подугачак, телефонских и рачуна за гориво, кирије, куповине службених возика и тако даље, и тако даље. Веома мали дио из заједничке касе одлази на конкретне пројекте и послове који би могли да поправе лош имиџ БиХ у свијету и слабу домаћу економију, те да од тога корист имају они који још своју будућност виде унутар њених граница.

Зато се тешко може прихватити оно што свако мало чујемо - да је БиХ једна сиромашна земља. Ситуација, наравно, није сјајна, али је чињеница да новца има. Само није распоређен како би требало, и то од почетка. И те посљедице се осјете и данас. И осјетиће се још дуго.

Буџет институција БиХ за ову годину, који би из бројних разлога требало да буде усвојен што прије, судећи према ономе што смо чули, коригован је и направљен оквир који је неопходан како би институције могле да раде и несметано извршавају своје обавезе. И не би било лоше да се такав оквир и размишљања задрже и у наредним годинама.

Ово је добра прилика да у тешким временима, ако већ нисмо успјели у бољим, сагледамо стање на том нивоу власти и да надлежни предузму конкретне кораке како би БиХ, ако већ тако мора, добила добру администрацију и оне институције које су јој потребне да би функционисала и напредовала, а не да имамо гомилу њих које не служе чак ни као украс.


 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана