Инспектори

Маријана Миљић
Инспектори

Да инспектори у РС несавјесно и траљаво обављају свој посао показује и податак да су интерни контролори у Српској лани обавили 61 контролу рада републичких инспектора, при чему су у 38 случајева уочили одређене недостатке.

Инспектори би требало да контролишу поштовање законских прописа и савјесно обављање посла у свим институцијама, а они изгледа за своје обавезе не маре јер гледају да им посао што прије испадне из "шака" и да га заврше у што краћем року, наравно "траљаво" и без икаквих резултата.

Надлежне институције у Српској мораће покренути одређене мјере да би инспектори почели да раде оно за шта су плаћени, јер у супротном ниједан становник Српске неће имати коме да вјерује и да се жали.

У Српској су суспендована по два тржишна и шумарска инспектора, те један здравствени, јер се против њих водио кривични поступак због несавјесног рада у служби, за дјела која су се десила прије оснивања Инспектората РС. Да ситуација буде још гора суспензије су престале да важе, јер су донесене ослобађајуће пресуде, осим за два тржишна инспектора, гдје су надлежни судови осудили поменуте инспекторе за кривична дјела, а Инспекторат покренуо утврђивање престанка радног односа. Међутим, Одбор државне управе за жалбе поништио је рјешење Инспектората, послије чега су ови инспектори враћени на посао.

Међутим, да некада и не пролази "траљаво" обављање посла и узимање мита показује и суђење термоенергетском инспектору Републичке управе за геодетске послове Десимиру Комљеновићу из Кнежева који је крајем априла ове године осуђен на годину и шест мјесеци затвора због примања мита. Ово показује да они који свој посао обављају у супротности са законом, ипак, на крају буду кажњени и плате за оно лоше што раде.

Треба похвалити надлежне који су коначно почели да раде на искорјењивању корупције, а овај примјер требало би да слиједе и многе друге институције у којима су мито и корупција дубоко укоријењени.

Сигурно је да има и оних који обављају свој посао предано и марљиво, али послије контрола интерних инспектора у прошлој години тешко да се може вјеровати било коме од њих.

Наду у поштен рад инспектора треба да врате надлежне институције које ће прописно казнити оне који не раде свој посао.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана