Иновације за хаос

Жељка Домазет

Гурање на силу измјена Изборног закона БиХ које немају никакве везе с оним што је наложио Уставни суд БиХ, које немају подршку свих странака и које су предложене у "пет до дванаест" није ништа друго до закулисна настојања да избори буду одржани по неким новим правилима, а да се данас-сутра врло лако могу довести у питање и прогласити неважећим.

Да је ријеч о сумњивим работама јасно је већ на самом почетку јер за ове техничке измјене, како их називају њихови заговорници, према процјенама стручњака, треба око 150 милиона марака, а њих у буџету нема и нико не зна како тај новац може бити обезбијеђен.

Због оштрих противљења оних који годинама учествују у изборима и изборним процесима, заговорници ових иновација пласирали су причу да они који их оспоравају годинама врше изборне крађе и да имају намјеру то учинити и на овогодишњим општим изборима. Ако се има у виду чињеница да сви они који износе тврдње о преварама имају такође дугогодишње изборно искуство, нејасно је по ком основу оптужују друге када су и сами били у истој изборној игри, имали своје посматраче, своје бираче и своје представнике.

А ако се погледа стање у странкама које јавност трују причама да се на наредним изборима припремају изборне крађе, већ на први поглед сасвим је јасно да су заговорници тих иновација они чије се страначко тијело осипа и одлази у друге странке или формира нове. Зато није нелогично закључити да цијела ова фртутма у вези с увођењем иновација у изборном процесу које су апсолутно неспроводиве није ништа друго до покушај да странке које их заговарају тај хаос у властитим странкама пренесу на цијелу БиХ.

Осим тога, прича о увођењу видео-надзора и давања отисака прстију уз јасан став Агенције за заштиту личних података да то није у складу са законом и да се нарушава дигнитет и заштита личних података, буди сумњу да је ријеч о покушају да се омогући то да данас-сутра неко из којекаквих разлога злоупотријеби те тајне податке.

Увођење иновација које су неспроводиве, у случају да буду усвојене прегласавањем, сасвим сигурно ће закомпликовати цијеле изборе са врло извјесном могућношћу да буду поништени, што би ову земљу одвело у додатно безнађе у којем се већ годинама кисели и тоне.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана