Индустрија

Свјетлана Шурлан

Реиндустријализација или опоравак индустрије један је од начина на који ће се покушати унаприједити економско стање у Републици Српској.

Колико је то заиста и могуће тешко је овог тренутка поуздано процијенити ако се узме у обзир да су индустријска постројења распродата послије рата. То не би било и најгоре, да кроз приватизацију та постројења нису додатно и опљачкана, девастирана, па су буквално пропала.

Кроз оно мало предузећа што је остало покушаће се покренути нова производња, отворити радна мјеста, стварати нова вриједност...

Циљ који је руководство Српске зацртало и који је за сваку похвалу није лако постићи с обзиром на то да се треба кренути од коријена.

Тако се као први корак мора побољшати демографска политика, јер је очигледно да је све мање радно способних.

Затим треба реформисати образовни систем како би се производио кадар потребан за индустрију, а не онај способан за сједење по канцеларијама. То је, мора се признати, у посљедњих 20 година био у већини случајева производ овдашњих универзитета.

На све то потребно је наћи инвеститоре који ће у индустријским халама, које већ годинама зјапе празне, покренути производњу.

Ни ту није крај, тржиште је презасићено свим и свачим и потребно је изборити се за мјесто на тезгама, те понудити производ цијеном доступан за изабрано подручје продаје.

Уз све то требало би да буде остварен какав-такав профит, а не да се само пребијају рачуни и врти једно те исто укруг.

Само на тај начин могуће је остварити вишак пријеко потребан за побољшање економског стања у РС.

Овај ток активности опредјељење је руководства РС, које већ кроз одређене кораке покушава да унаприједи пословни амбијент.

Реформисан је систем регистрације пословних субјеката и онима који желе да раде и запошљавају дата је могућност да до тог циља брже и јефтиније стигну. Подстиче се извоз и ново запошљавање, а биће уведен и неопорезиви дио дохотка.

Међутим, реиндустријализација може и даће позитивне ефекте, али не у кратком року и не одмах у току идуће године. Важно је да тај процес започне, јер само на тај начин се може и очекивати његов резултат. А резултат је Српској и те како потребан, прије свега, онај економски.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана