Индустрија на климавим ногама

Милијана Латиновић

Привредна кретања у Републици Српској у протеклих шест мјесеци нису охрабрујућа, а то потврђује и податак да је индустријска производња у првом полугодишту смањена за 14,7 одсто у односу на исти период лани. Негативном резултату кумовао је и велики пад производње у погонима прерађивачке индустрије, која у Српској има све предуслове да буде замајац привредног развоја.

Међутим, статистика показује да неки дијелови слагалице ипак недостају и никако да се сложе како би привредни развој ишао узлазном путањом. Чак и оне гране индустрије, попут дрвопрерађивачке, које су годинама биљежиле константан раст, сада сабирају губитке. Најбољи примјер тога је извоз намјештаја, који је пао за 11 одсто у првом полугодишту, због чега су дрвопрерађивачи први пут од 2010. године на мукама јер су резултати далеко од очекиваних.

Ништа боља ситуација није ни у прехрамбеној индустрији јер, осим разних економских фактора, на производњу добрим дијелом утичу лоше временске прилике, па су погони за прераду воћа и поврћа полупразни.

Данак у свим тим областима већ одавно узима и одлив радне снаге, па су права ријеткост предузећа којима не мањка радника. Нису ријеткост ни они који су због недостатка радне снаге били принуђени да ставе кључ у браву. Све то је утицало да економски показатељи у првом полугодишту ове године буду незадовољавајући. Статистика не охрабрује ни када је ријеч о спољнотрговинској размјени јер су и увоз и извоз у минусу, на шта је добрим дијелом утицала и блага рецесија на европском и свјетском тржишту. Домаћој привреди о главу су се обили и престанак рада Рафинерије нафте у Броду и смањење производње руде у Зеници.

С друге стране, пад увоза значи и да је дошло до пада потрошње грађана у БиХ, који очигледно имају све мање новца и једва успијевају да подмире основне животне трошкове.

Лоши показатељи забринули су привреднике, али и грађане, пред којима је очигледно неизвјесна будућност јер не јењава страх да би се могла поновити економска криза из 2008. године, коју смо дочекали неспремни. По свему судећи, ни на ове резултате сада нисмо спремни и немамо адекватан одговор како привреду подићи на чврсте ноге.

Јасно је да ситуација у индустријској производњи не може бити поправљена за свега два или три мјесеца. Међутим, проблем не смијемо гурати под тепих и чекати да рјешење дође само од себе. Потребна су стална улагања у тај сектор и стварање што боље пословне климе како радници не би одлазили, а привредници затварали фабрике. Иако је Влада РС већ предузела одређене кораке, одрекавши се дијела пореза у корист радника, неопходно је додатно смањење фискалних и парафискалних намета, који су омча око врата домаћим послодавцима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана