(Ин)директно

Жељка Добрић
(Ин)директно

Директор Управе за индиректно опорезивање БиХ није изабран ни на јучерашњој сједници Савјета министара БиХ. Пропала је тако још једна иницијатива предсједавајућег Николе Шпирића да ова институција добије првог човјека, а вршилац дужности и даље остаје Миро Џакула.

Бошњаци су, као и прошлог пута, измислили нови разлог да до именовања не дође, јер сматрају да се најприје морају именовати нови министри Савјета министара.

Наиме, директор УИО и предсједник Управног одбора УИО не могу бити из реда истог народа, а позиција предсједника Управног одбора УИО по аутоматизму припада министру финансија.

Ситуација са УИО наводи на закључак да странке у БиХ још ни из близа немају идеју о томе како да се договоре у вези са расподјелом функција, а што је још горе, немају ни повјерења једни у друге. Односи у БиХ нису постављени на искреним основама, па није ни могуће лако доћи до договора о битним стварима, без страха да ће неко бити изигран, а позиција злоупотријебљена. Да није тако, не бисмо имали ни политичке игре, нити бисмо имали дугогодишње вршиоце дужности.

С обзиром на то да има сукобљених интереса, немогуће је лако изабрати првог човјека и у Сарајеву се стално траже додатна политичка и страначка усаглашавања. Предводник новокомпонованих ставова да се са именовањем треба сачекати док се не расподијеле кључне функције у БиХ, је министар безбједности БиХ Садик Aхметовић, који на позицију директора УИО гура Фуада Касумовића.

И поново се дешава да кључне позиције буду исполитизоване до те мјере да се гуши сваки покушај консензуса и договора.

Иако УИО није на губитку са вршиоцем дужности, умјесто директором на своме челу, то рјешење не може да потраје и на мјесто једне од најзначајнијих институција у земљи треба да буде постављен најбољи од предложених са конкурсне листе.

УИО је битна институција за цијелу БиХ и изузетно је важно да се у овом случају струка стави испред политике, политичких договора, консултација, потреба.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана