Индиректни порези

Свјетлана Тадић
Индиректни порези

Република Српска добиће од Федерације БиХ око 33,8 милиона марака по основу поравнања прихода од индиректних пореза за 2008, 2009. и прву половину 2010. и 2011. године. Коначно су се о томе јуче договорили чланови Управног одбора Управе за индиректно опорезивање БиХ, послије вишемјесечних опструкција ФБиХ да се то питање ријеши.

Међутим, ФБиХ не би била то што јесте да у сваком договору не остане и нешто што није договорено.

Проблем су поново направили око дуга од ПДВ-а из друге половине 2010. године који износи око 30 милиона КМ.

Да испред себе немамо и те како лоше искуство са преговорима и договорима са Федерацијом, то ни не би био проблем сачекати. Aли да вук длаку мијења, а ћуд никада показало се поново. Сада ће нове провјере вјероватно отегнути унедоглед.

Осим што су федералне власти мјесецима уназад покушавале да обману јавност, али и саме себе, да РС не дугују више од 50 милиона, који су давних дана требало да легну на рачун Српске, посљедњих мјесеци проблематичан им је био и начин израчуна саме Управе за индиректно опорезивање.

Сумња у податке УИО отворила је логично питање: Завитлава ли то ФБиХ, не само РС, него и институцију чија је сврха постојања израчун и расподјела прихода од ПДВ-а које прикупљају?

Јасно је једино да ФБиХ свим овим потезима очајнички жели да прикрије свој нерад и лошу економску ситуацију, па сваки напредак Српске, по ко зна који пут, покушава да дискредитује.

Тврдњама да је дуг према РС настао погрешним обрачуном коефицијента за расподјелу индиректних пореза неприкосновен је доказ да ФБиХ очигледно није упозната ни са елементарним информацијама како функционише систем наплате, обрачуна и поврата средстава од ПДВ-а.

Најновија опструкција ФБиХ огледа се у томе да су затражили да сада Јединица за крајњу потрошњу УИО поново провјери податке и обрачуне за другу половину 2010.

Оно што је битно јесте то да ће у идућих 60 дана РС добити више од 30 милиона, а оно што је тужно то да је свој циљ постигла тек послије тужбе и најава отварања посебног рачуна за индиректне порезе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана